„Vlastně se vracíme na místo činu. Z Kladrub jsme kdysi přešli pod Újezdeček. Tam už se ale hrát nedalo, kluci na tamním prašném hřišti nechtěli pokračovat. Mně se z Újezdečku ale nechtělo. Hodně mě museli přemlouvat. Pak byli problémy s hráčským kádrem, ne každému se z Újezdečka chtělo. Nakonec jsme se dali dohromady s Lyscem, který měl také problémy s malým počtem hráčů," líčí Mixa.

Újezdeček pro něho byl srdeční záležitostí. „Stýská se mi po něm. Ale na tom povrchu už to fakt nešlo. Zázemí bylo perfektní, lepší než v Kladrubech, ale starosta Pokorný nám pět let sliboval, že bude tráva, nebo umělka. Nic se však nedělo. Už je to ale pryč. Nakonec jsem chtěl být u fotbalu, nemohl bych bez něho být. Jsem s mladými kluky, člověka to omlazuje. A to moje nemocné srdíčko by bez fotbalu skomíralo," přiznává 75letý trenérský doyen, že by de facto bez fotbalu umřel.

Nedávno za svou celožitovní oddanost fotbalu převzal z rukou předsedy FAČR Miroslava Pelty plaketu dr. Václava Jíry. „Moc mě to potěšilo, byl jsem za to šťastný. Je pro mě pocta být oceněný mezi tolika osobnostmi a vzácnými lidmi. Předávání probíhalo v Hotelu Praha, setkal jsem se s mnoha kamarády, i s těmi, o kterých jsme si myslel, že už nejsou mezi námi."

Mixu trápí řada zdravotních neduhů, léčit se nechává fotbalem. „Měl jsem bypass, trošku i rakovinu. Pořád mě hlídají. Musím se přiznat, že jsem z nemocnice utíkal na fotbaly. Například když jsem byl v Chomutově na ozařování, tak pro mě kluci jezdili a vozili mě na tréninky. Byla to paráda, že o mně kluci stáli a chtěli mě tam mít. Pro mě to byla velká psychická podpora!"A jaké má sympatický trenér plány do budoucna? „Chtěl bych s Kladruby postoupit. Už v této sezoně. IV. třída nemá úroveň a myslím si, že my bychom byli rovnocenným soupeřem i týmům z vyšší soutěže. Svým svěřencům ordinuji panáčka slivovice. Mám léty prověřené domácí zdroje. Věřím, že se postup i díky slivce podaří," usmívá se.

Více informací o trenovi Mixovi: http://www.ofsteplice.cz/post/stanislav-mixa-laureat-plakety-dr-vaclava-jiry-75/