Dokáží Severočeši navázat na domácí výhru 1:0 nad Mladou Boleslaví z prvního kola?

„Nečeká nás nic jednoduchého. V Brně je po návratu do první ligy euforie, domácí tým poženou fanoušci. Navíc je povzbudilo vítězství na Slovácku, takže čekám hodně těžké utkání," uvedl na klubovém webu trenér Teplic Lukáš Přerost, jenž se nebojí bouřlivé kulisy, kterou brněnští fanoušci při domácí premiéře nejspíš vytvoří. „Jestli přijde hodně diváků a bude dobrá atmosféra, tak by to mělo hnát obě mužstva. Fotbalu to jedině prospěje. Myslím si, že to bude dobrý zápas. Těšíme se na něj."

I nejzkušenější hráč Teplic Štěpán Vachoušek očekává náročnější zkoušku než před týdnem. „Každá výhra na začátku sezony je důležitá, ale minulý rok jsme taky v prvním kole vyhráli a pak jsme se trápili… Musíme být pokorní a soustředit se na zápas v Brně, který bude daleko těžší," ví Ligou mistrů ošlehaný záložník, který v tomto týdnu oslavil 33. narozeniny. „Brno bude chtít bojovat a vyhrát, ale my taky. Jedeme si minimálně pro bod a když se nám podaří vyhrát, bude to perfektní. Extra fotbalově na tom nejsme, ale když do toho dáme bojovnost, tak to alespoň na ten bod vyjde."

Teplice se budou muset obejít bez klíčového defenzivního štítu Admira Ljevakoviče, který byl hned v prvním utkání vyloučen. Roli Bosňana by mohl převzít jeho mladší krajan Aldin Čajič, neboť Martin Jursa je stále zraněný.

„Teplice mají výborného brankáře Grigara a bojovně naladěný kádr. Na tyto hlavní zbraně se musíme připravit," řekl kouč Brna Petr Čuhel.

Nedělní duel v jihomoravské metropoli začíná v 17.00.

Brněnská posila Kaufman si přeje plný stadion

Brno – Přišel do Brna, aby vyztužil zadní linii a přinesl zkušenosti mezi partu mladíků. Střední obránce Josef Kaufman se 109 starty a třemi góly v nejvyšší soutěži znamenal jednu z nejvýraznějších letních posil Zbrojovky.

Povedený „kauf" potvrdil už v prvním ligovém kole, v němž jeho tým na Slovácku uzmul nečekané vítězství 1:0. Kaufman odehrál povedený part. „První kolo jsme vyhráli, nedostali jsme gól, takže dojmy z premiéry jsou dobré. Ale ještě je před námi devětadvacet utkání," povídá obránce.

Obrana ve složení Pašek, Kaufman, Pernica a Husár si počínala kompaktně a její výkon znamenal příslib do dalších kol. „Vydařila se nám příprava a herně jsme zvládli i první kolo. Nedostali jsme gól, Slovácko jsme do šancí moc nepouštěli, takže nevím, proč by to nemělo fungovat dál," uvažuje osmadvacetiletý odchovanec Pardubic.

Kaufman se uprostřed obrany výborně doplnil s Luďkem Pernicou, jemuž na Slovácku pomohl k vítěznému gólu. „Perňa je inteligentní hráč, který nepotřebuje dirigovat. Je to mladý kluk, který toho má hodně před sebou a když bude kvalitní výkony potvrzovat dál, v Brně dlouho nevydrží," míní Kaufman.

V neděli od pěti hodin odpoledne narazí brněnská obrana doma na teplické nájezdníky. „Mají rychlý přechod do útoku. Vachoušek umí dát dobré balony dopředu. Musíme na něj důrazně a natěsno. Prostor nesmí dostat ani Mahmutovič. Když se rozběhne, těžko se zastavuje, v lize patří k nejrychlejším," upozorňuje fotbalista, který jaro strávil ve slovenské Trnavě.

Kaufman v Teplicích hrál čtyři sezony a odbyl si i prvoligový debut. „Na Teplice vzpomínám jen hezky, zažil jsem tam skvělé hráče jako Radu či Verbíře. Pár hráčů ještě znám, Rosu, Vachouška, Slavíka. Pro mě půjde o prestižnější zápas," přiznává.

Brněnský stoper věří, že vítězstvím na Slovácku udělal tým nejlepší pozvánku na Teplice. „Doufám, že lidí přijde co nejvíc. Bylo by příjemné, kdybychom měli plno, ale budu se držet při zemi a budu rád za každého, kdo nám bude fandit a pomůže. Nejdůležitější je, abychom doma potvrdili vydařený vstup do ligy, chceme vyhrát," dodal.

Do Brna přišel na půlroční hostování s opcí z pražské Slavie. „Klub má velkou tradici a je dobře, že postoupil zpátky do ligy. Teď se musíme udržet. Jinak se mi v Brně líbí, je to pěkné velké město i mimo fotbal najdete dost zábavy. Ale já jsem skromný," usmívá se.