„Situace není ideální. Ale nesmíme propadat panice, do konce zbývá ještě dost zápasů," snaží si zachovat chladnou hlavu Štěpán Vachoušek,  vůdčí osobnost mužstva. „Musíme se semknout a hrát jeden za druhého. Věřím, že už konečně vyhrajeme."

Štěpáne, jak moc cenný je bod, který jste proti Slavii vydolovali až v samotném závěru?
Remíza je pro nás  ztráta, na druhou stranu jsme prohrávali, takže je ten bod asi dobrý. Před zápasem si říkáme, že potřebujeme vyhrát a zase jsme dostali z ničeho gól, do té doby Slavia nic neměla. Byl to bojovný zápas a věděli jsme, že může rozhodnout jeden gól. Už je to pět šest zápasů, kdy dotahujeme, pořád se nám nedaří, abychom vedli, je to těžké. Bod je málo, ale zaplať pánbůh za něj.

Co se vám honilo hlavou, když se zápas chýlil ke konci a nevypadalo to, že byste měli vyrovnat?
Když hrajeme do poslední minuty s nasazením a chceme, tak se to k nám obrátí. Zaplať pánbůh, že se to dnes stalo. Někdy ten fotbal dokáže být zákeřný jako třeba v utkání se Slováckem (0:4), ale kolikrát se to otočí. Za tu bojovnost a snahu jsme si bod zasloužili. Věřím, že už konečně vyhrajeme.

Jak vám bylo, když tepličtí fanoušci sprostě pokřikovali na odchovance Martina Fenina ve slávistickém dresu?
Všude jinde by mu lidi zatleskali, ale bohužel jsme v Čechách a tady je to takhle nastavené. Je to škoda, protože těch hráčů, kteří se vracejí z ciziny, je dost, a měli bychom si jich vážit.

I vy jste si prošel kontroverzí s teplickými fanoušky, takže se do toho dokážete vžít, že?
Nedá se nic  dělat, lidi na to takhle prostě koukají. Když už nic jiného, tak Martin Teplicím vydělal spoustu peněz. Kdyby to byla nějaká půlroční epizodka, tak se asi nebudeme ničemu divit, ale Martin je teplický odchovanec.

Jak vycházíte s Feninem? Stýkáte se ještě?
Úplně normálně, jako se všema klukama co tady hráli. Málokdo sem nezapadl, parta tady byla a pořád je výborná.

Po víkendu jste se propadli na předposlední místo. Nezhorší to náladu v kabině?
Nesmíme propadat panice. Samozřejmě to je nepříjemné, protože jsme v takovéhle situaci dlouho nebyli. Není to ideální, sbíráme to po bodu a to je málo. Konečně potřebujeme zabrat a vyhrát, aby psychika nás všech šla nahoru. Pevně věřím, že když budeme hrát bojovně, tak to už musí přijít. Musíme se semknout a hrát jeden za druhého. Chybí nám to vítězství. Bylo by nejlepší, kdyby se to povedlo hned v dalším kole.

To vás ale čeká vedoucí Plzeň…
Je jedno kde hrajeme, každý zápas je pro nás těžký. Nemůžeme si vybírat.

Ještě předtím jedete dnes k prvnímu utkání čtvrtfinále poháru do Liberce, který jste před rokem vyřadili a na podzim jste ho porazili v lize 3:0…
Pro nás je prioritou liga, ale do dvojzápasu s Libercem nejdeme odevzdaní, abychom neudělali ostudu. Třeba ten zápas zvládneme, což by nám hodně pomohlo.