Hosté nestačili soupeři ani herně a nedostali se do žádných větších šancí a museli o skóre přepustit Teplicím třetí příčku.„Jsem samozřejmě maximálně spokojený, už jsme potřebovali vyhrát. Hráli jsme ve velkém pohybu, hráči pracovali, vypracovali si spoustu šancí. Teď ještě aby to takhle pokračovalo," přál si domácí trenér Zdeněk Ščasný.

Konec září zastihl oba dnešní soupeře v úplně odlišném rozpoložení. Teplice dosud sbíraly hlavně remízy (5), o týden dříve v Mladé Boleslavi přišly jak o neporazitelnost (0:3), tak i o vykartované stopery Lüftnera s Hoškem. Naproti tomu Slovácko zažívá jeden z nejlepších startů do sezony a jeho útočník Došek vládne s devíti góly tabulce střelců.

Jenže už od začátku zápasu bylo všechno úplně obráceně – Tepličtí byli pohyblivější, nápaditější v kombinaci a už v 8. minutě šli do vedení. Nivaldův centr z levé strany prošel až na zadní tyč k volnému Vůchovi, který už neměl se zakončením problém. Necelých deset minut nato domácí přidali druhý gól – stoper Košút nechal Litsingiho zpracovat kolmý pas a vybíhající brankář Heča byl bezmocný.

Jinak Heča svým spoluhráčům několikrát vydatně pomohl – ještě před druhým gólem vytáhl od tyče přesnou hlavičku Litsingiho, v 25. minutě zase zlikvidoval šanci opět osamoceného Vůcha. Teplice měly v první půli jednoznačnou převahu, kterou obrana Slovácka dokázala hasit jen za cenu častých faulů a tří žlutých karet. Ještě před pauzou mohl zvýšit po rychlém kontru Salami, jenže přízemní centr z pravé strany poslal těsně vedle branky. Naproti tomu hosté měli za první poločas jedinou střelu na branku – tvrdý, leč nepřesný přímý kop Valenty v úplném úvodu.

„Narazili jsme na jednoznačně lepší, agresivnější tým, který nás celoplošně napadal. Na to nejsme zvyklí. Obzvlášť naše záloha byla o třídu horší. Navíc jejich hráči ukázali, že jsou rychlejší, lepší v prvním dotyku a to je pro nás důvod k zamyšlení," uvedl kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

V 60. minutě domácí přidali třetí gól – Vondrášek vybojoval dobrým pohybem míč na pravé straně a po jeho centru pálil přesně k tyči Nivaldo. Hosté se po poločase herně zvedli a začali se aspoň občas dostávat do tlaku, jenže pořádnou šanci si vypracoval až v 65. minutě Kerbr – z malého vápna po závaru ale vysoko přestřelil. Definitivní pojistku přidal v 80. minutě brejk Litsingiho, který zakončil do odkryté branky Mahmutovič.

„Škoda že jsme nedokázali dát za stavu 2:1 gól, tím by se to mohlo změnit. Ale to je jen kdyby. Letos už jsme prohráli i zápasy, kde jsme byli lepší, ale to rozhodně nebyl tenhle případ," konstatoval Habanec.

V utkání si odbyla ligovou premiéru novinka – mizící sprej, který při přímých kopech pomáhá dodržovat vzdálenost zdi od míče. Jako první si na vytyčenou čáru musel stoupnout teplický Vůch. „Pan (rozhodčí) Královec mi u toho říkal, ať stojím, ať mi tím sprejem neušpiní boty. Je u toho docela dost legrace. Ale celkově je to správně, aspoň začnou padat góly," řekl autor první branky zápasu Vůch.

9. kolo první fotbalové ligy:

FK Teplice – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 8. Vůch, 17. Litsingi, 60. Nivaldo, 85. Mahmutovič. Rozhodčí: Královec – Kordula, Urban. ŽK: Ljevakovič, Litsingi – Mezlík, Košút, Diviš, Došek, Rada, Havlík. Diváci: 3320.

Sestavy:

Teplice: Grigar – Vondrášek, Jablonský, Matula, Krob – Takács (56. Táborský), Ljevakovič (87. Jirásek) – Vůch, Salami (72. Mahmutovič), Nivaldo – Litsingi. Trenér: Ščasný.

Slovácko: Heča – Mezlík (77. Dočekal), Rada, Košút, Reinberk – Diviš, Šumulikoski, Kalouda (68. Trávník), Valenta (62. Havlík), Kerbr – Došek. Trenér: Habanec.

Autor: ČTK