Houbová omáčka

Budeme potřebovat:

  • na omáčku:
    • 450 g směsi hub z lesa – já miluju na omáčku klouzky, václavky a kozáky (ale záleží i na tom, co najdu)
    • 1 velká cibule
    • 3 olivového oleje
    • sůl a pepř
    • kmín
    • 500 ml smetany na vaření
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 150 ml studené vody
  • na špekové knedlíky:
    • 5 bílých housek (nebo 6 kaiserek)
    • 2 lžičky soli
    • 5 vajíček
    • 150 g špeku
    • 1 hrnek křupavé smažené cibulky
    • 150 ml mléka
    • 2 hrsti najemno nasekané zelené petrželky
    • hrubá mouka podle potřeby (cca 150 g)
    • čerstvě mletý černý pepř
    • špetka muškátového oříšku
Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou
Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Postup:
1. Olej zahřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

2. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu.

3. Až houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou a smetanou na vaření.

4. Promíchejte a vařte na mírnou teplotu, ideálně 15 až 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody.

5. Nalijte smetanu ke šlehání, promíchejte a nechejte 5 minut společně provařit.

Houbové rizoto
Houby na talíři: Jedinečné recepty, které neodmítne ani mlsný jazýček

6. Na knedlíky nakrájejte kaiserky nebo housky na větší kostičky.

7. Dejte na plech a při 200 °C opékejte pár minut, dokud nebudou na povrchu křupavé.

8. Dejte do mísy, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem, přidejte nasekanou petržel, křupavou smaženou cibulku a vejce.

9. V pánvi opečte kostičky špeku dokřupava. Kostičky špeku vyberte z oleje a dejte do mísy. Přidejte mléko.

10. Přidejte 100 g mouky a promíchejte. Nechejte 10 minut odstát, občas můžete ještě promíchat. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky a ještě nechat těsto pár minut odstát.

11. Poté vytvářejte rukama namočenýma ve studené vodě kulaté knedlíky, které vložte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 10 až 15 minut.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.