Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu
Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
Marinovaná krkovička
Ingredience: 4 silnější plátky krkovice, 200 ml černého piva, 150 ml olivového oleje, lžička dijonské hořčice, lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, sůl, sladká paprika, čerstvě mletý pepř, špetka chilli.
Postup: Marináda: Rozmarýn nasekejte, česnek utřete a postupně přidávejte všechny ostatní ingredience kromě piva. Marinádu dobře promíchejte metličkou a pivo přilijte až na závěr. Vložte plátky masa a marinujte v uzavřené nádobě v lednici nejméně 12 hodin. Při grilování maso potírejte zbylou marinádou.
Kuřecí v jogurtu
Ingredience: 4 kuřecí stehna, 1 bílý jogurt, lžíce oleje, 3 stroužky česneku, šťáva z půlky citronu, 1 menší cibule, čerstvé listy šalvěje, lžička sladké papriky, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup: Stehna vykostěte tak, ať máte pěkné řízky. Cibuli nastrouhejte najemno, česnek utřete a listy šalvěje nasekejte nadrobno. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Vložte maso a marinujte v lednici v uzavřené nádobě nejméně 12 hodin. Před grilováním nechte přebytečnou marinádu odkapat.
Tofu špízy
Ingredience: 2 kostky tofu, cibule, paprika, žampiony, mladá cuketa, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce čerstvého tymiánu.
Postup: Z tofu odsajte přebytečnou vodu a nakrájejte jej na kostky. Z oleje, sójové omáčky, nasekaného čerstvého tymiánu a utřeného česneku vymíchejte marinádu. Kostky nechte marinovat aspoň 6 hodin v lednici. Na špízy napichujte kousky zeleniny, žampionů a sýra a potřete je zbytky marinády. Grilujte pozvolna.