Přímo ve výjezdové jednotce v Teplicích působil přibližně 15 let. Pak přešel do civilní části. Dnes je ředitelem HZS územního odboru Teplice. „Na práci přímo v terénu ale vzpomínám velmi rád. I když ne vždy to bylo jednoduché,“ vypráví hasič srdcem i duší. Přidává momenty, kdy si musel sáhnout hodně na dno. „Na přelomu milénia jsme zasahovali u požáru zámečku ve Mstišově. Hořelo v prvním patře, všude plameny. Když jsme otevřeli dveře do jedné z místností, ozvala se obrovská rána. Následná tlaková vlna po explozi nás shodila ze schodů. Letěli jsme několik metrů,“ líčí, co všechno může zažít hasič při své práci.

Ředitel HZS Teplice Adolf Langer.
Ředitel HZS Teplice: Hasič musí mít svoji práci uloženou ve svém srdci

Od vysněné práce ho to ale neodradilo. „Hasič musí mít svou práci uloženou v srdci. Musí ho to bavit,“ zmiňuje v současné době už z pozice ředitele teplické hasičské stanice. Nejsou to ale pouze požáry, které hasiči během své směny likvidují. Doplňují je i takzvané technické zásahy, například u dopravních nehod, kdy je potřeba podílet se na likvidaci následků nebo pomoci při vyproštění pasažérů z aut pro záchranku.

„Zasahujeme také například u úniku pohonných hmot či olejů z aut. Lidé nás volají kvůli odstranění včelího roje nebo otevíráme dveře u bytů, pokud se jedná o bezprostřední záchranu lidí či majetku,“ vypočítává Adolf Langer s tím, že hasiči na Teplicku v loňském roce likvidovali 390 požárů a včasným zásahem uchránili majetek za téměř 13 milionů korun.

Lesní školka Samorost Proboštov.
V kraji zřejmě vzniknou další lesní školky. Jedna už funguje v Proboštově

Podle Adolfa Langra jde i v požární ochraně doba rychle dopředu. Už zdaleka neplatí stará známá věta: Co nezničí plameny, to dodělají hasiči. „Díky moderním technologiím, které umožnily nové postupy způsobu likvidací požáru, se to výrazně zlepšilo. Dříve to bylo tak, že hasiči přijeli a lili vodu, kde se dalo. Jinak to nešlo. Dneska už jsou jiné průpravy, kde hasiči získávají nové znalosti o průběhu hoření.

„Kluci“ jsou dneska schopní při požáru v sedmém patře panelového domu za určitých podmínek postupovat tak, že sousedi ve spodním bytě budou mít na stropě jen dva mokré fleky. Škody se výrazně minimalizovaly,“ podotýká ředitel Langer. Tepličtí hasiči nyní přibírají do svých řad nové lidi. Kdo by měl zájem být součástí týmu výjezdových jednotek, může vedení teplických hasičů kontaktovat. Co vše ho čeká, jaká je náplň práce hasiče nebo s jakými prostředky pracují, to vše si můžete přečíst v rozhovoru s Adolfem Langrem v týdeníku Směr.

Porcelánka slaví 155 let, holky z výroby zdobí nový kalendář.
FOTO: Porcelánka slaví 155 let, holky z výroby zdobí nový kalendář