Výroba nové věci s novou hodnotou ze staré a nepotřebné se nazývá upcycling. "Tento anglický výraz se vžil především mezi mladými lidmi, kteří přikládají velkou důležitost tomu, aby se zachovaly původní materiály, ze kterých lze vyrobit nové produkty s vyšší přidanou a hlavně užitnou hodnotou," vysvětluje Šárka Rooy z pořadu Receptář Prima nápadů, který můžete vidět každou neděli kolem poledne na Primě.

Jak na to?

Co budeme potřebovat: tričkovinu, ostré nůžky, pravítko, fix, provázek, rám na tkaní (stačí i deska či karton) a hřebíčky. Ze starých triček co nejúsporněji nastříháme proužky, ze kterých můžeme následně plést, háčkovat či tkát. Z trička nejprve vystřihneme případný obrázek, který lze později použít při jiné technice. Následně odstřihneme rukávy, které jsou vhodné na stříhání tenkých proužků. Ty se budou hodit spíše na háčkování a pletení.

Do štaflových polic si můžete naskládat i květináče.
Nastěhujte si do obýváku štafle. Poslouží jako originální police

Poté ještě odstřihneme spodní lem trika. Následně rozstřiháme přední a zadní části trika na proužky silné asi 4 centimetry. Silnější pruhy se na tkaní hodí lépe. Navazování proužků provedeme tak, že na koncích právě dostřiženého proužku uděláme dírku. Totéž uděláme s proužkem, který chceme navázat, protáhneme a utáhneme.

Jako jednoduchý tkací stroj můžeme použít dřevěný rám nebo desku s hřebíky natlučenými ve dvoucentimetrových odstupech a ve dvou řadách. Mezi hřebíky natáhneme osnovu, kterou tvoří provázek. Snažíme se co nejvíce utahovat. Do natažené osnovy zapracujeme takzvaný útek, což je v našem případě tričkovina.

Nástěnné hodiny si můžete ozdobit podle svého vkusu.
Čas můžete měřit originálně. Vyrobte si vlastní nástěnné hodiny

Osnovou začneme střídavě provlékat útek. Střídání je velice důležité, aby se tkanina nerozpadla. Na okraji zauzlíkujeme, což vytvoří pěkný výtvarný prvek. Takto tkáme až do potřebné délky. Poté rozstřiháme na obou stranách jednotlivé nitě osnovy v místech mezi hřebíčky a rovněž svážeme uzlem. Kobereček je hotový.

RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, PrimaDOMA.cz