V prestižní KHL se pral statečně. Štace Hanzlovi vyšla, s přestupem na život v Rusku se také příliš nepáral. Teď má v kapse novou smlouvu, kterou 29letý centr uzavřel se Spartakem Moskva. Zchátralé město bez života tak vyměnil za střed ruského kola.

„Asi jsem nějakou kvalitu ukázat musel, když si mě tam nechali. Rusko je úplně jiný svět, každý den mě tam něco překvapuje,“ říká v exkluzivním rozhovoru Robin Hanzl.

Máte za sebou první sezonu v zahraničí. Je Rusko skutečně takovým peklem, jak se říká?
Je to úplně jiný svět. Setkáváte se s jinou mentalitou, jiným jednáním i uvažováním, rozdíly jsou obrovské. Kromě Moskvy, Petrohradu a Omsku jsou vlastně všechna další města industriální. Lidé se chodí odreagovat z fabriky, kde tráví každý den. Jediným odreagováním je v podobných městech právě hokej.

Robin Hanzl
Hanzl: Tatarstán? Asi tam budou jezdit na koních. V Nižněkamsku mě to zocelí

Vy jste neměl s Ruskem žádné zkušenosti a kývl jste na město z Tatarstánu. Nižněkamsk je známý tím, že má jednu fabriku a paneláky, nic víc. Jaký je tam život?
Je to takový Litvínov. Akorát mnohem větší. Fabrika v Nižněkamsku je možná největší v celém Rusku a město je mladším bratrem Kazaně. Život v Nižněkamsku se zastavil před čtyřiceti lety. Máte tam pár restaurací a to je vše. Pokud chcete za kulturou, už musíte do Kazaně.

Jací jsou Rusové na Čechy? Jste cizinec, který jim bere práci…
Je to tak. Zprvu si prostě projdete tím, co vás čeká všude. Nikdo vás nezná, z očí spoluhráčů kouká nedůvěra, neustále vás někdo zkoumá. Já byl v klubu asi pátým Čechem, takže s námi už nějaké zkušenosti měli. A myslím, že dobré. Nedívají se na nás špatně.

Bál se Robin Hanzl při odletu do Ruska? Jak se těší na novou výzvu ve Spartaku Moskva? A proč jeho otce nechtěli pustit z Nižněkamsku zpátky domů? Velký rozhovor s Robinem Hanzlem naleznete už tento týden ve vašem Týdeníku!

Martin Hanzl (vlevo) v zápase s Pardubicemi.
Litvínovský Martin Hanzl: V kabině byla pořádná bouřka