Robine, před sezonou jste asi ani vy nevěřil, že se na mistrovství podíváte…
Kdyby mi to v září někdo řekl, tak mu opravdu neuvěřím. Nečekal jsem, že bych mohl na turnaj jet. Je to pro mě splněný sen. A po osobní stránce obrovská vzpruha.

Nastupujete s Gudasem, Voráčkem, Plekancem…
Já ty kluky znal jenom z televize. A najednou vedle nich hraju. Už jen to je obrovská paráda a něco úžasného. Zároveň jsem rád, že můžu týmu trochu pomoct.

Trochu? Rozhodl jste důležitý zápas s Finskem…
I s Norskem jsem měl v hlavě nájezdy. Přál jsem si ale, ať to vyhrajeme už před penaltami. Byl jsem v rámci hry strašně zamrzlý. Zároveň jsem si říkal, že když na nájezdy dojde, budu muset asi zkusit něco jiného. I když si nemyslím, že by mě trenéři a brankáři soupeřů nějak sledovali.

Kde se ve vás bere to nájezdové umění?
Snažím se během hry sledovat, co na brankáře platí. Snažím se rozpoznat, v čem mají slabinu. Vypozoruji to. Když pak dojde na nájezdy, už vím, co udělám. Nepamatuji, že by se dřív nájezdy jezdily nějak často, moc jich totiž nebylo. U mě to přichází tak nějak samo. Ale ještě musím zapracovat na spoustě věcí.

Na čem přesně?
Moc nemám rád, když se musím hodnotit sám. Ale dobře – musím zlepšit především bruslení. Už během sezony v Litvínově jsem s mým pohybem nebyl spokojený. To je pro mě v současnosti hlavní cíl. A samozřejmě tu chci uspět. Za tím jdeme všichni.

Robin Hanzl a jeho šikovné ruce zařídili Čechům druhý bod s Finskem.
Češi mají v kapse eso ze severu. Robin Hanzl je králem nájezdů

Teď vás čekají soupeři, se kterými byste neměli ztrácet body…
Myslím, že sehrajeme podobné zápasy, jako byl třeba ten s Norskem. Musíme vyzrát na jejich dobré bránění. Nebojím se, že bychom nebyli odpočatí. I když hrajeme třeba hned druhý den, za čtyřiadvacet hodin se umíme připravit na další utkání.

Mužstvo má ještě posílit Vladimír Sobotka. To je vynikající posila…
Určitě, síla týmu se tím dost zvedne. Jednoznačně nám pomůže. Nevím, jaké mají trenéři plány, ale bude záležet, do jaké formace zapadne. To bude nejdůležitější.

Jak si užíváte atmosféru v Paříži?
Všichni jsme moc spokojení. Jako bychom hráli doma, atmosféra je parádní a nám se pak hraje mnohem lépe. Měli jsme teď i den volna, tak jsme si s klukama prohlédli město. Hlavní památky jsme už prošli, prostředí Francie si užíváme.

Titul s Litvínovem pamatujete i s Pavlem Francouzem. Teď se znovu setkáváte…
Shodou okolností jsme spolu s Francikem na pokoji a jsem rád, že jsme se v reprezentaci sešli. Dva vtipálci, furt děláme nějaké srandy. Je to na tom všem příjemné zpestření.