Chemici prožili hořký večer. Po gólu Jiřího Guly je dělilo od historického titulu v řádné době 36 vteřin, pak ale v power play vyrovnal Tomáš Plíhal a v nájezdech rozhodl Vladimír Dravecký. Třinec tak ve finále poprvé využil domácí led a snížil stav série na 2:3.

„Dostali jsme gól takhle blbě, ale to se stává. V prodloužení jsme pak měli převahu, ale bohužel jsme nerozhodli. Nic se neděje, Třinec snížil a jedeme dál," říkal klidným hlasem Martin Ručinský, který měl v prodloužení na čepeli zlatý gól, ale puk podle sporného verdiktu videorozhodčího neskončil za brankovou čárou. „Snažil jsem se to hodit na bránu, pak začali kluci zvedat ruce, ale já jsme to neviděl. Karel Kubát u toho stál a říkal, že si myslel, že to bylo v bráně…"

V nájezdech se trefil jen Dravecký. „Nebylo to jednoduché, kvalita ledu nebyla dobrá. Postavil se mi puk, ale dík Bohu to tam spadlo," oddechl si třinecký hrdina zápasu, který si nepřipouštěl, že by jeho tým finále prohrál. „My stále věříme. Do poslední minuty jsme věřili a nakonec to tam spadlo."

„Konečně jsme dostali k naší hře, byli jsme na puku. Kvůli podobným bitvám od léta makáte a potíte se," dodal třinecký útočník Jiří Polanský.

Finále play off hokejové extraligy – 5. zápas:

HC Oceláři Třinec – HC Verva Litvínov 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 60. Plíhal (Irgl), rozhodující nájezd Dravecký – 11. Gula (Martynek). Rozhodčí: Hejduk, Šír – Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 2:3.

Sestavy:

Třinec: Hamerlík (74. Hrubec) – Roth, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Foltýn – Irgl, Klepiš, Dravecký – Orsava, Polanský, Adamský – Hrňa, Plíhal, Ružička – Cienciala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Litvínov: Francouz – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička, Gula, Pavelka – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Jurčík, Piroš, M. Hořava ml. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.