Na další konfrontaci dvou tradičních klubů došlo v neděli pod Krušnými horami a z vítězství 3:2 se radovali borci Vervy. Severočeši doma ztrestali svého největšího rivala už posedmé za sebou.

„Bylo vidět, že když celý tým maká, tak jsme schopni porazit kohokoliv. Byl to náročný zápas a já jsem fakt rád, že jsme ho dokázali zvládnout, a to hlavně kvůli velké marodce, kterou momentálně máme," oddechl si Martin Hanzl. Právě litvínovský útočník se postaral o vítězný gól, když ve 49. minutě zvyšoval na 3:1 při čtyřminutové přesilovce.

Hrdinou tradičního hitu byl Petrásek, který kryl 30 pokusů sparťanů. Gólman Vervy po vyléčení herpetické encefalitidy odchytal v týdnu všechny tři duely, ve kterých čelil 93 střelám a vyčapal dvě výhry.

„Je to fráze, že bereme tento zápas jako každý jiný, ale na druhou stranu je to Sparta, a tak jsme i více motivovaní. Jsem moc rád, že jsme dokázali vyhrát," zářil štěstím Michael Petrásek. „Přiznám se, že v závěru, kdy to přede mnou hořelo a Sparta hodně tlačila, to mi bylo v zápase nejhůře," ulevil si.

Pražané začali aktivně, gólmana Petráska hned prověřili Vrána a Forman, ale skóre otevřeli ve čtvrté minutě domácí. Lukeš z levé strany uvolnil na pravém kruhu Gerháta, který se trefil přesně pod horní tyč. Gól potvrdil i videorozhodčí. Sparta byla střelecky aktivnější, ale její pokusy spolehlivě kryl Petrásek.

V 11. minutě při signalizovaném vyloučení se šikovně uvolnil na modré čáře Pilař a Pöpperle si poradil s tečí Jakuba Černého. Ten pak nebezpečně pálil i v přesilovce. Už po ní ukryl sparťanský gólman v lapačce Gerhátův pokus.

Sparta začala více hrozit na konci úvodního dějství. Nejdříve dvakrát pálil Netík. V 19. minutě se Pražané při Gulově trestu dočkali vyrovnání. Vránovu střelu z pravého kruhu Petrásek ještě vyrazil, ale Kumstát už doklepl puk do odkryté branky.

Ve 23. minutě se znovu radovali domácí. Havlíček se po kombinaci s Pavlíkem ocitl sám mezi kruhy a snadno skóroval. Odpovědět mohl Klimek, ale litvínovský gólman jeho povedenou ránu vytěsnil. Sparta se následně ubránila při Vránově trestu a sama málem v oslabení udeřila. Po přečíslení tří na jednoho nezamířil přesně Piskáček.

Hra se pak v rychlém tempu přelévala ze strany na stranu, ale bez šancí. Až ve 33. minutě se k puku dostal Martin Hanzl, Pöpperle byl však na místě. O čtyři minuty později se prokličkoval Vrána, ale tísněný ztroskotal na Petráskovi. Při vyloučení Martina Hanzla litvínovský gólman vytěsnil Kumstátovu nebezpečnou teč.

Pražané se v úvodu třetí třetiny tlačili za vyrovnáním a proti Pechově střele z levého kruhu zasáhl Petrásek. Spartu zastavilo Ihnacakovo vyloučení na dvě plus dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí. Litvínovu se sice dlouho početní výhoda nedařila, ale nakonec ji 17 sekund před koncem využil. Po Pavlíkově přihrávce prostřelil Pöpperleho z pravého kruhu Martin Hanzl.

Napínavé utkání gradovalo v úplném závěru. Dvě minuty před koncem to hosté zkusili v šesti a v čase 58:44 snížil na rozdíl jediného gólu Pech. Půl minuty před koncem při pokračující power play Pražanů se řítil na prázdnou branku Jurčík, jenže zavrávoral a nepochopitelně minul. A to se mohlo Vervě vymstít.

Deset sekund před koncem se natlačil do brankoviště Vrána a vyrovnal. Rozhodčí však gól neuznal a sparťana navíc vyloučil za atak gólmana. A tak Litvínov hubené vítězství udržel. „Spadl jsem na záda a nevěděl jsem, kde je puk. Bál jsem se, aby z toho nebyla plichta, ale dobře to dopadlo," dodal Petrásek.

„Herně jsme dnes nedominovali. To si musíme přiznat. Co se nám ale dnes povedlo bylo to, že jsme byli nesmírně bojovní, důrazní a silní v osobních soubojích. Měli jsme chuť. To jsem třeba v předchozích zápasech postrádal. Skvěle zápas vyšel brankáři Petráskovi," chválil Darek Stránský, asistent trenéra vítězného Litvínova.

„Byl to vyrovnaný zápas. Výsledkově jsme v zápase tahali za kratší konec provazu. Postrádali jsme u našich hráčů důraz v útočném pásmu a důraz v zakončení. Pár skvělých šancí jsme měli, ale nedokázali je zužitkovat," mrzelo sparťanského asistenta Zdeňka Motáka, pro jehož družinu byl duel generálkou před úterním úvodním semifinále Ligy mistrů na ledě Växjö.