Zimák Teplice spustí v únoru svůj provoz
FOTO A VIDEO: Stavba teplického Zimáku jde do finiše. Už vznikl i hokejový klub

Huskies budou mít velkou podporu statutárního města Teplice, jemuž zimní stadion patří a z jehož peněz byl postavený. „Jsme rádi, že se hokej po určité době vrací do Teplic. Klub se budovat od nuly, o to více by měl být stabilnější. Naší ambicí není extraliga, ale byli bychom rádi, kdyby tu vyrostli hráči typu Zdeňka Skořepy nebo Roberta Langa, kteří s hokejem začínali v Teplicích. Huskies budou na základě nájemní smlouvy částečně zvýhodněn, navíc jsou pro nás jediným hokejovým klubem, žádný jiný tam působit nebude. Český hokej (svaz - pozn. autora) nám potvrdil, že náš výběr lidí, kteří vedou klub, je správný,“ potvrzuje primátor města Teplic Hynek Hanza.

První nábor HC Teplice naplánoval na neděli. Situoval ho do Ice Arény u Obchodního centra Olympie. „Hlavní náborový den je v neděli, na kluzišti budeme od 12 do 18 hodin. Nebude se jednat o klasický nábor, protože tamní kluziště není velké, půjde spíš o nábor formou her. Děti budou moct soutěžit o propagační předměty, například o dresy české hokejové reprezentace,“ láká Josef Brda, jeden z členů výkonného výboru, zájemce.

Tepličtí mají zájem o kluky ročníků 2010 a mladší, uvítají také děvčata ročníků 2009 a mladší. První sezonu se v teplickém klubu nebudou platit žádné poplatky, od sezony 2019/2020 by měl hokej příjít rodiče na pět set korun měsíčně. 

„U Olympie budeme i v pondělí a v úterý od 16 do 18 hodin, po otevření zimního stadionu budou nábory pravidelně každou sobotu, navíc chceme oslovit školky a základní školy, a to nejen v Teplicích, ale i v okolí. Rádi bychom totiž vytvořili pevné jádro naší hokejové smečky,“ usmívá se Brda.

Nový zimní stadion v Teplicích brzo otevře
Nový stadion nazvali jednoduše Zimák. Kluziště má stejně široké jako v zámoří

Slovo smečka používá záměrně, vedení klubu se totiž líbil název Huskies. „Jedná se o severské psy. Jsme Severočeši, chceme vytvořit správnou hokejovou smečku severských psů. Dá se s tím pak pracovat i směrem k dětem ve smyslu různých propagačních věcí a akcí právě pro děti,“ přidává Cimrman.

Zimní stadion bude pro veřejnost otevřený ve druhé polovině února, plánované je poté i slavnostní otevření, které vyšperkuje hokejový zápas zvučných jmen tuzemského hokeje. „Měli jsme malé technické problémy, proto je termín otevření o pár dnů posunutý, nejde ale o nic dramatického,“ ubezpečuje Hanza. V den slavnostního otevření bude pro veřejnost bruslení zdarma, poté budou moct zadarmo bruslit školkové děti a děti ze základních škol prvního stupně. „Chceme děti co nejvíc podporovat, dokonce chceme, aby se chodilo bruslit v rámci výuky na základních školách, byli bychom rádi, kdyby bylo ve školních osnovách,“ nastínil teplický primátor sympatickou myšlenku.

Na zimním stadionu se bude bruslit až do konce dubna, provoz ale na tři dny přeruší velká akce judistů. "Bude tu evropský pohár kadetů, judisté budou v sportovní hale i na Zimáku. Na led ale položíme na tři dny pronajatou izolační plochu, led se rozpouštět nebude. Její pronájem jsme schávlili na radě města," informuje Hanza. 

Teplický Zimák, který nahradí původní zimní stadion, bude mít kapacitu bezmála 500 míst k sezení, další dvě tři stovky diváků najdou místa na stání na ochozech nad ledem. Zimák nabízí také ubytovnu pro různá soustředění, hokejistům bude sloužit 10 šaten. Hrací plocha má rozměry 56x26 metrů, což jsou parametry splňující potřebná kritéria pro většinu hokejových soutěží řízených svazem Český hokej.

V Teplicích působil v minulosti klub HC Stadion Teplice. Disponoval mužstvem dospělých, které hrálo do roku 2007 třetí nejvyšší soutěž. Poté držel klub ještě mládež, ta se ale po zavření zimního stadionu, který byl otevřený v roce 1976 a který patřil ve své době k nejmodernějším u nás, přesunula do Bíliny. To se psal rok 2010. HC Stadion Teplice měl bílou a modrou klubovou barvu, stejné barvy bude ctíti i HC Teplice Huskies. 

Náborový leták HC Teplice.Zdroj: HC Teplice