Hity Marie Rottrové, její kamarádi. Fajn atmosféra. Humor. Moře vzpomínek. Toho všeho si užily na 2 tisíce diváků na show ostravské soulové lady Marie Rottrové ve čtvrtek ve Zlatopramen Areně. Slavila tu 70. narozeniny a loučila se v rámci turné Vše nejlepší 2011.

Někdo i nevěřil

Koncertu předcházely pochyby. „Není na Marii zimní stadion velké sousto? Přijdou lidi, když už byla letos hostem Porty?“ zajímalo malověrné. Odpověď dal koncert, který zaplnil halu (Rottrová tu podle svých slov zpívala prvně v životě) asi ze 2/3. A to je (na Ústí) úspěch, i na Gotta sem loni přišlo zhruba stejně lidí.

Zpěvačku doprovázela skupina Flamingo (později přejmenovaná na Plameňáky) , s níž jsou spjaty velké úspěchy Rottrové. Band začal instrumentálkou, poté už zněl potlesk pro Mariiny hity Skořápky ořechů i Večerem zhýčkaná. „Jsem ráda, že vás přišlo tolik. To jste všichni moji fanoušci?“ zajímalo Marii. Odpověděl jí hlučný potlesk. Dala Měli jsme se potkat dřív i disco hit Dívka, která spí jen tak, a přišel host, zpěvačka Patricie s poklidnou písní Nahá. Smála se: „Omlouvám se, že to nebude s názornými ukázkami.“

Ostravák jak poleno

Prvním z hostůkamarádů Marie byl v hale Petr Němec, prý „Ostravák jak poleno“, s nímž už z kraje 70. let pěla ve Flamingu. Jejich duet „Víc chci tě mít“ umocnila i flétna, sám Petr poté vzpomínal na zlaté časy soulu svými hity.

Marie zklidnila publikum písněmi Štěstí a Lásko, v černých šatech jí to moc slušelo. A to ještě měly přijít na řadu troje, červené a pro finále černo bílé s kosočtverci.

Muzikanti v důchodu

„Tak se maká v důchodu!“ okomentovala Rottrová zpěv svého kamaráda Jaroslava Wykrenta. Ostravského písničkáře i zpěváka, autora řady jejích pěkných textů. Zpíval s ní duet Agnes vsedě, ale dobré nálady i humoru měl na rozdávání. Posmutněl jen, když připomínal, že se Marie na turné loučí s koncertováním. „Byla to ona, kdo mě zase dostal na pódium, když jsem před lety ohlásil konec hraní. Chci jí to teď vrátit, rozmluvit jí to, ale ona nechce. Tak snad ji přemluvíte vy, její posluchači,“ věřil Wykrent. Přidal krásný „židovský šanson“, prý dumku, Sára, i svůj velký hit Pentle růžová. Zpívali jsme ho s ním stejně, jako mnohé hity Marie. Když odcházel, opíraje se o hůlku, chytl ji obráceně a „udělal“ odpal míčku jako při golfu, a sledoval, kam do publika „letí“. Príma fórek.

Opera, whisky, hity

Rottrová přidala hity Máma i To nic, to jen tak, a uvedla dalšího kamaráda, který „poslouchá operu, pije whisky a jezdí v cadillacu“ Petra Spáleného. Zpíval Kdybych já by kovářem, Dámu při těle (ta mi zajistila velkou přízeň fanynek, řekl) a Plakalo bejby. Zvlášť při ní se Flamingo i publikum pěkně odvázalo.

„Moc jsem si to tu užila, bylo to pěkné muzikantsky i reakcemi publika,“ řekla po vystoupení Marie Rottrová i přesto, že byl ústecký koncert asi jedinou show v ČR, která nebyla vyprodaná. „Lidé udělali pěknou atmosféru,“ doplnila ještě. Jenže hlavně finále se skupinou Neřež, hity Žaluzie z pera Zuzany Navarové i song Prstýnek od Zdenka Vřešťála to už byla čistá krása i odvaz. Křehká energie. Zážitek i v přídavcích Kůň bílý a Lásko, voníš deštěm.

Ozzy ne, to já!

„S kolegy z Black Sabbath ji napsal Ozzy Osbourne. Hrál v ČR několikrát, ale nikdy právě ji. Tak Lásku zpívám alespoň já s textem Jaromíra Nohavicy,“ dodala Rottrová.

„Byl to úžasný hudební i ryze člověčí zážitek. Marie předvedla to, čemu se říká first class. V neuvěřitelných 70ti letech byla půvabná, elegantní, okouzlující. Svůj neopakovatelný soulový projev navíc podtrhla vkusem vystupování, nefalšovaností, nepodbízením. Celý koncert jsem s ní zpívala, v některých chvílích došlo i na slzičky dojetí. Vynikající byl také výběr hostů, kteří to na jevišti pořádně rozjeli,“ uvedla divačka Jana Šiková z Ústí.

„Ve svém věku má neuvěřitelný sexappeal, energii, skvěle komunikuje s publikem. Líbilo se mi, jak před ní Wykrent poklekl a říkal jí Marjánko, krásné byly její čtvery šaty,“ dodala ještě divačka.