S průvodkyní a s komtesou, která dorazila na zámek za hrabětem a dožadovala se ubytování v některém z krásných pokojů, jsme spolu s návštěvníky procházeli zámkem a kolem nás ožívaly příběhy postav, které zde žily před více než dvěma sty lety.

Z hlavního barokního sálu s rodovou galerií rodu Valdštejnů vedly kroky návštěvníků do vojenské zbrojnice a loveckého salonku. Ty ovšem komtesu neoslovily, zatímco z kabinetu porcelánu a fajánse byla unešená. Hned také z cestovního kufříku vybalila mini dárek, kterým chtěla hraběte Josefa Karla Emanuela Valdštejna překvapit a potěšit. Jen litovala, že nemá nic do kabinetu kuriozit. Hudební salon byl dalším zastavením, kde komtesu víc než klavír uchvátilo dvě stě let staré benátské zrcadlo, v němž si mohla upravit účes.

V biliárovém salonku jsme se poprvé setkali se zprvu nerudným knihovníkem Giacomo Casanovou. Slavného světoběžníka a milovníka žen na zámek přivedl právě hrabě. Když ovšem Casanova zjistil, kolik zájemců o jeho paměti, které sepisuje, na zámek vlastně zavítalo, nadšeně se ujal role průvodce a pozval návštěvníky do svých komnat a zámecké knihovny. Cestou si neopomněl postěžovat na líné zámecké služebnictvo, nactiutrhače Wiederholta, správce Valdštejnových statků, lenocha a nízkoducha Feldkirchnera, či zámeckého malíře, který svedl pannu Dorotku. „Správce je lakomec, někdy nezbyde ani na mě, ale já víno potřebuji, abych si vzpomněl," brblal Casanova, zapisujíc si poznámky do svých slavných pamětí a vedl hosty do své pracovny a ložnice. Tady ovšem s překvapením narazil na komtesu, která se mu tu zatím zabydlela.

A tak své hosty zavedl Casanova raději do knihovny, která byla po 13 let, co na zámku žil, jeho nejoblíbenějším útočištěm. „Největším pokladem jsou mé paměti, které zde sepisuji a můj duch tu zůstane navždy," nechal nahlédnout návštěvníky do tajné komnaty, která se jim v knihovně otevřela. Poté se rozloučil se všemi, včetně nejmladšího návštěvníka, který u maminky na břiše všechno sladce zaspal. Společná fotografie s herci Divadla V Pytli pak premiérovou prohlídku zakončila. Zatímco první skupina návštěvníků se s poděkováním se zámkem loučila, další už byla připravena prožít na oživlém zámku příjemnou hodinku.

Jak to vidí kastelán Marian Hochel:

„První prohlídky duchcovského zámku s Divadlem V Pytli Petra Stolaře se velmi povedly, všechny byly nabité a měly velký úspěch. Velmi se nám osvědčila interakce a zapojení návštěvníků do hraní, umocňovalo to zážitek ze zámeckých interiérů, a zároveň všichni byli osobně svědky známých i neznámých afér ze života na zámku v dávném 18. století. Fotografie prvních návštěvníků z prohlídek bude coby jejich novodobý zámecký portrét uveřejněna na oficiálním profilu zámku na stránkách Facebook. I v dalších termínech bude toto „portrétování" ve finále prohlídek pokračovat. Denní i noční oživené prohlídky budou probíhat během celé letní sezóny, 8. června zahájí Casanovské slavnosti a poté se budou konat coby „Letní milostná ladění s Giacomo Casanovou" vždy v neděli zhruba v dvoutýdenních intervalech až do konce září. Všechny termíny jsou zveřejněné na www.zamek-duchcov.cz a již v tuto chvíli je možné si účast na prohlídkách rezervovat. „