Kromě nich se letního mezinárodního workshopu opět zúčastní i nadaní dirigenti z různých zemí světa. Mladí umělci v průběhu července nastudují a v Krušnohorském divadle provedou operní inscenaci Kouzelná flétna, poslední divadelní kus Wolfganga Amadea Mozarta s libretem Emanuela Schikanedera. Původně byl tento titul určený pro lidové publikum Divadla na Vídeňce, kde mu poprvé tleskalo 30. září 1791.

Kouzelná flétna navazuje na tradici starovídeňské kouzelné opery, zpěvohry kombinující zpívané a mluvené pasáže, v níž kromě lidských postav vystupovaly pohádkové bytosti a zvířata a děj umocňují jevištní efekty. Kouzelná flétna se stala nejslavnější ukázkou tohoto žánru. Návštěvníci Krušnohorského divadla ji v rámci Evropské hudební akademie 2019 spatří hned čtyřikrát: premiérově v pátek 26. 7. v 19 hodin, první reprízu v neděli 28. 7. v 17 hodin a na další dvě představení se mohou těšit v úterý 30. a ve středu 31. 7. v 19 hodin.

Měli jsme štěstí a před první generální zkouškou jsme lehce vyzpovídali „otce“ projektu EHA, šéfdirigenta opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, Norberta Baxu.

Bývalé koupaliště Anger  v Trnovanech.
Jak jsme žili v Československu: Koupaliště Anger

Inscenací Mozartovy Kouzelné flétny Evropská hudební akademie v roce 2007 začínala a v průběhu dalších ročníků jste ji v Teplicích uvedli ještě dvakrát, naposledy v roce 2016. Jaký tvůrčí tým se letos podílí na nastudování?
Kouzelná flétna je velice atraktivní titul jak pro diváky, tak i pro naše pěvce. Proto ji v Teplicích v rámci EHA uvedeme v roce 2019 už počtvrté. Pokaždé jsme využívali scénu a kostýmy zapůjčené od Komorní Opery Praha. I letos se nám představí noví pěvci, tentokrát ve dvojím obsazení a pro teplické publikum nebude bez zajímavosti, že mezi sboristy se objeví členové zdejšího Brixiho komorního souboru. Jsem rád, že se na přípravě podílí opět orchestr Severočeské filharmonie Teplice a členové techniky Krušnohorského divadla. Za dirigentským pultem spatří návštěvníci kromě mne také dvě nadané italské dirigentky, Nil Venditti a Claudii Patanè. Režie se letos ujal Krzysztof Biernacki, vedoucí operního studia na Univerzitě Severní Floridy v Jacksonville. A nemohu zapomenout na výtvarnou spolupráci, které se opět zhostí Tomáš Růžek, kterému sekunduje vedoucí fundusu Krušnohorského divadla Jaroslava Fialková.

Na počátku projektu EHA a v průběhu dalších ročníků byla po vašem boku někdejší operní pěvkyně Nancy Hermiston. Zúčastní se i letos?
Paní profesorka Nancy Hermiston se letos osobně EHA neúčastní, ale opět poslala kvalitně připravené studenty z operního studia Univerzity Britské Kolumbie z Vancouveru.

Když srovnáte mladé talentované pěvce z různých zemí světa, účastníky EHA, který ročník byl z vašeho pohledu nejsilnější?
To je velice těžké srovnávat. Cesta od nadaného studenta zpěvu až po špičkového profesionála je dlouhá a trnitá. My můžeme v rámci našeho projektu poskytnout pro mnohé první reálné zkušenosti a samozřejmě odhadujeme míru talentu a možnost pozdějšího úspěchu. To další, tj. soustavná a cílevědomá práce je na každém adeptovi operního zpěvu zvlášť. I letos máme několik velice nadaných pěvců, které bych rád dále podporoval v jejich dalším vývoji.

Od kdy do kdy se koná letošní EHA, jakým koncertem a kde bude zakončena?
Letos jsme začali zkoušet hned na začátku července a poslední představení Kouzelné flétny bude 31.7. To ale ještě projekt EHA nekončí, protože již 2. 8. se sjedou do Teplic pěvci a dirigenti doslova z celého světa, aby absolvovali interpretační workshop pod vedení operní pěvkyně Evy Randové. Jsem velice poctěn, že paní Randová přijala mou nabídku ke spolupráci a již druhým rokem budeme společně připravovat naše studenty na závěrečný koncert, který se koná v Domě kultury Teplice, v sobotu 10. 8. od 19:00.

Kuře v tomto kole podpořilo zatím 31 projektů.
FOTO: Ikona sbírky Pomozte dětem plní nádrže mikrobusů Arkadie

Evropská hudební akademie Teplice 2019 - Krušnohorské divadlo Teplice: W. A. Mozart: Kouzelná flétna. Účinkující: Orchestr Severočeské filharmonie Teplice. Sólisté a sbor EHA Teplice. Členové Brixiho komorního souboru. Dirigent: Norbert Baxa, Nil Venditti a Claudie Patanè (Itálie). Výtvarná spolupráce: Tomáš Růžek. Režie: Krzysztof Biernacki (USA). 26. 7. v 19.00, 28. 7. v 17.00, 30. 7. v 19.00, 31. 7. v 19.00.

Eva Pecková Stieberová