Sametová. Modrá. Náruživá. Tráva. Na ty písničky se můžete těšit dnes na Dni otevřených dveří velkobřezenského pivovaru Březňák poté, co tu zazpívá Marta Jandová a než vypukne ohňostroj. Na akci je vstupné zdarma. Kvalitního piva Březňák bude v Březně dost, na akci i z ní do Ústí i do Děčína povezou autobusy návštěvníky zdarma. A co je nového u Ondřeje Hejmy, spisovatele, zkušeného a nápaditého textaře, zpěváka a lídra nejslavnější české jižanské rpckové kapely Žlutého psa z Prahy?

Nedávno jste zahrál jako člen nové čtyřky Marush. Tvoříte ji vy, Oskar Petr, Káťa Pelíšková a Petr Samek, že?
Akustické sdružení Marush je nahodilý shluk lidí, co mají rádi podobnou muziku. Původním impulzem byla pro mě nově vzniklá chuť hrát na kytaru, kterou jsem dlouho zanedbával.

Marta Jandová bavila už v únoru 2017 v Ústí nad Labem Ples severočeských patriotů.
Léto Marty Jandové: Vši a streptokok dcery, pár zlomenin i havárie

HRAJEME HIPPIE MUSIC

Váš člen Petr Samek, lídr teplické kapely Blue Rocket, tvrdí: Jsme tak trochu „trampská záležitost“. Vážně?
Nevím, jestli trampská, my tomu říkáme „hippie music“. Jenže je to jedno. Dá se vystupovat na mostě v Českém Krumlově (to jsme přes léto pilně dělali) i v klubu, jsou-li právě plískanice. Taky na větších pódiích jsme hráli.

Kapela Marush nabízí hity Žlutého psa či Marsyasu a třeba klasiku Dům u vycházejícího slunce. Je to hodně nostalgické vystoupení? A prozradíte, co chystáte?
Ano, nostalgické je to velmi. Ale plány teď nemáme veškeré žádné.

Christian Michael Chrudimský se narodil Marcele Řehákové z Teplic 2. září v 01.14 hod. v ústecké porodnici. Měřil 46 cm a vážil 2,75 kg.
FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili

ŠKODA, LEGENDY ODCHÁZEJÍ

Váš Žlutý pes má smůlu na odchody muzikantů-legend, zemřeli bohužel kytaristé František Kotva i Zdeněk Juračka. Bylo možné takové osobnosti nahradit?
Hmmm… hezká otázka. Nějak se mi na ni ani nechce odpovídat.

Hraje Pes často, či máte právě pauzu? Ohlédnete se ve Velkém Březně za svými hity, nebo uslyšíme spíš novinky?
Nemáme kapelovou pauzu, jen teď v září hrajeme přes deset koncertů. Jedním je i návštěva u Březňáka, kam se těšíme velmi. Samozřejmě tam dojde hlavně na věci, které lidi znají, ale nevylučuji, že dáme i novinku. Asi tak nějak podobně jako třeba Rolling Stones.

TO TEHDY SAŠA JELA

Aktuálně vydá firma Supraphon v pátek 22. září novinku dua Těžkej Pokondr, album Star Boys. Navíc Pokorný s Ondráčkem chystají dvě velké megashow v Praze a v Brně. Málokdo už dnes ale ví, nebo si vzpomene, že za začátky a prvními velkými úspěchy této zábavné dvojky jste stál vy s písní Saša jede. Jak na to vzpomínáte?
Byla to krásná doba. Kluci měli na Evropě 2 bombastickou ranní show, kterou poslouchal celej národ, takže i ptákovina jako „Saša“ se skvěle chytla.

Je pravda, že jste svého času stál i za jejich bláznivým názvem Těžkej Pokondr?
Přiznávám, že i to jejich šílený jméno jsem vymyslel já. Ale dělal jsem to rád a mám na to jen ty nejlepší vzpomínky.

Domov pro seniory v Doběticích.
V konkursu sice neuspěla, ředitelkou domova pro seniory bude i tak

SVĚT JE DNES PLNEJ MALÉRŮ

Dost jste cestoval světem a psal o tom. Byla to radost?
To už je dávno, možná až pradávno. Doba to byla složitá, i cestování, ale jsem rád, že jsem to stihl. Dnes je svět plnej malérů, násilí a jiných nebezpečí, proti nimž byla cesta autostopem do Nepálu přes Turecko, Irán, Afghanistán a Pákistán procházkou rajskou zahradou. Dnes tam všude válčí (říká Ondřej smutně). Cestopisná kniha, kterou jsme vydali, je už dávno vyprodaná. Ale myslím, že je v elektronické verzi ještě dnes k mání na iTunes.

Byl pro vás důležitý hit Fotbalová? Navazoval na tradici písní Sametová a Modrá, že?
Jojo, Fotbalová měla tenkrát na Euru pěkně našlápnuto. Ale sudí Collina nás tak hnusně zařízl už ve skupině, že z toho nakonec nic nebylo. Škoda… Dnes už se mi o našem fotbalu zpívat moc nechce.

Mluvíte animovaného rockového tygra v dětské komedii Pes Rocku. Jaké to bylo?
Já kdysi za minulého režimu amatérsky nadaboval stovky filmů na videokazetách, ale tohle byla profi práce, byť jen takový štěk. Sám před mistry našeho dabingu hluboce smekám.

SE ZEMANEM V LIHU, S KLAUSEM NA LYŽÍCH

Léta páně 2012 jste vydal knihu, koncem března toho roku jste o ní kulturní redaktorce Haně Langrové v rozhovoru pro Liberecký deník řekl: „Napsal jsem román, jsou to mé paměti. Jmenuje se Fejsbuk. Vyšla před měsícem a půl. Takže tu vám doporučuju si přečíst.“ Je to tedy pět a půl roku, od té doby jistě okolo vás bylo dost událostí na další knihu, ne?

Ondřej Hejma na koncertu Žlutého psa v Klubu Na Rampě
ROZHOVOR: Hejma vydal své paměti pod názvem Fejsbuk

Budete se divit, ten druhý díl jsem napsal a vydal před třemi lety. Ta knížka se jmenuje Americký Blues. A letos 17. listopadu vyjde díl třetí Srdce zlomený, i Fejsbuk vyjde znovu. Je to dohromady trilogie, kruh se uzavírá. Dozvíte se tam taky o Marush, ale i jaký to bylo s Havlem v Americe, s Klausem na lyžích a se Zemanem v lihu… Přeji hezké počtení.

PROGRAM: NA PIVO A MUZIKU DO VELKÉHO BŘEZNA

12.00 Olympic Revival
13.30 Blue Rocket
15.00 Wanastowi Vjecy Revival
16.00 Wood art
16.30 Lucie Revival
17.30 bavič Petr Jablonský
18.00 Kabát Revival
19.00 Wood art
19.30 Marta Jandová
21.00 Žlutý Pes
Moderátoři Petr Zajíček a pan Cibich
Doprava: zdarma z Ústí nad Labem a z Děčína i zpátky
Zajímavost: Pivovar Velké Březno představí nové distribuční centrum
Vstupné: zdarma