Dvacátá premiéra, hra Kam se poděla Valerie?, čeká ústeckou herečku a zpěvačku Jolanu Smyčkovou v legendárním pražském divadle Semafor ve čtvrtek 20. září.

Jsem bláznivá psycholožka

„Tentokrát hraju bláznivou doktorku-psycholožku Karlu Šímovou, která tvrdě formuje chovance v ústavu pro hyperaktivní lidi," pochlubila se herečka, která má k severu čech rodinné i divadelní vazby. Před pár lety v ústeckém Severočeském divadle opery  a baletu hostovala jako Káča v muzikálu Divotvorný hrnec, Čochtana jí přitom hrál komik Josef Alois Náhlovský. A loni měla v ústeckém kamenném divadle derniéru úspěšného představení slavného muzikálu My Funny Girl z londýnské periferie, v níž zazářila Jolana Smyčková v roli prostořeké chudé květinářky vedle herce Radka Zimy (profesor Higgins), také ústeckého rodáka. Známe jej například z komediálního vodáckého TV seriálu Proč bychom se netopili, dříve hrál také v novějších dílech legendárního seriálu Nemocnice na kraji města.

Prý ať se nelekám

„Když Jiří Suchý hru o Valerii psal, říkal mi, ať se nelekám. Že mi výjimečně napsal pěknou mršku. Inspirovala ho prý zákeřná sestra z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem," vzpomíná herečka. „Já na to, že to je pro herce úžasný úkol - a začala jsem se těšit," vysvětluje herčka s úsměvem.

„Minulý týden jsme zahájili novou sezonu v Semaforu derniérou Lysistraty. V tomto muzikálu jsem měla tu čest hrát titulní postavu," hned ale trošku posmutněla. Lysistratu přitom měl Semafor na repertoáru pět let, dočkala se hned sto pěti repríz. „To je úžasné, ne? Ale všechno má svůj začátek a konec, tak jsme se díky úžasnému publiku velmi důstojně s Lysistratou rozloučili," s láskou vzpomíná.

V chystané premiéře Kam se poděla Valerie? hraje Jolana Smyčková spolu s Jitkou Molavcovou, Jiřím Suchým a s Václavem Koptou (hudební skladatel, herec, kolega Genzera a Suchánka z TV pořadu Novy Mr. GS - pozn. autora) ústřední čtveřici.

Hra má podmanivé melodie

„To představení pro nás bude za Lysistratu milou náhradou. Přijeďte se podívat," zve do Prahy na svůj nový divadelní kus herečka, známá po Česku také ze svých četných televizních či filmových dabingů. A ještě poodhaluje, co zajímavého si tentokrát na nás principál Semaforu vymyslel: „Hudbu pro tuto komedii složil Jiří Suchý a celý večer hraje v zákrytu orchestr divadla Semafor po vedením Jiřího Svobody. Ty melodie jsou velmi podmanivé," říká až zasněně, s láskou.

„Sám autor tu hraje Jindřicha Couvala, který si se svou ženou (Jitka Moravcová) jde vyzvednout po mnoha letech dceru z ústavu. Vše se ale velmi komplikuje, pointu ovšem neprozradím – to ode mě vážně nečekejte. Ne před premiérou," záhadně se ještě pousměje Jolana Smyčková. Prý „Přijďte se podívat…"