VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka „Jezte česky" poradí, jak upéci minimazance

Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.

30.3.2013
SDÍLEJ:

Autorky celoroční kuchařky „Jezte česky, rok v české kuchyni“ Jana Vašáková (vlevo) a Zdena Skokanová N. Foto: Smart Press

Je skvělé jít si pro dobré nápady i zkušenosti k těm nejlepším. Je to jistota. Proto jsme se na vztah k svátkům jara i na velikonoční recept ptali Jany Vašákové, spoluautorky milé, pestré a inspirativní kuchařské knihy„Jezte česky"(2012 Praha, Smart Press).

Jano, prozraďte, máte ráda Velikonoce? A užíváte si je?
Velikonoce patří mezi mé nejoblíbenější svátky, zvláště pak od té doby, co mám děti. Společně vždy v neděli malujeme vajíčka a pečeme beránka. Schází se u nás kamarádky a zdobíme zahradu. Tím že mám holčičky a polovinu rodiny v Německu, hledáme v pondělí ráno vajíčka a pak čekáme na koledníky. Pokud nám vajíčka zbudou, nesmí u nás chybět vajíčková pomazánka.

To proto ve vaší knize toto období jara nechybí?
Naše země je úžasná v tom, že si můžeme plnými doušky užít všechny čtyři roční období. Ty se promítají nejen na tom, jak teple či stroze se oblékneme, ale také na surovinách, jež se u nás pěstují. Jaro je plné bylinek, salátů a mladého masa. Pomalu ale jistě si můžeme osladit život cukrovým hráškem, rebarborou a jahodami.

JARO - VELIKONOCE - MINIMAZANCE s drobenkou

Na 20 kousků:
500 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvých kvasnic
2 žloutky
1 žloutek na potírání

na drobenku:
2 lžíce mletých lískových oříšků
2 lžíce hladké špaldové mouky
2 plátky másla
2 lžíce jahodového džemu

POSTUP:
1. Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.

2. Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 3045 minut.

3. Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je plnit tvarohem s rozinkami či hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a tvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem; nechte asi 15 minut dokynout.

4. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 2025 minut.

P.S.: Lze si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé či hrubé mouky a krupicového cukru.

Zdena: „Do drobenky jsem vmíchala džem, bavilo mě, že je růžová. Bohužel se při pečení barva trochu vytratila, ale chuť zůstala a byla báječná!"

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Autor: Radek Strnad

30.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Turisté se dočkají trasy propojující dvě pohoří, povede národním parkem

Pediatr Zdeněk Zíma ve své ordinaci v Litoměřicích.
4

Pediatr Zíma: Stát neumí reagovat na kampaň proti očkování, trestuhodně selhává

Z jednoho sklepa zmizelo kolo, z dalšího pak nářadí za 17 tisíc

Teplicko - Zloděj se vloupal do sklepa domu v Novosedlicích, aby tam ukradl dětské jízdní kolo. Jeho majitel vyčíslil škodu na 1200 korun.

Ústup lahváčů? Piva v plechovce ukrojila skoro desetinu trhu

Severní Čechy /ANKETA/ - Český pivař v posledních letech nejspíše zlenivěl. Chodí méně do hospody, zřejmě se mu nechce vracet prázdné lahve a naopak čím dál častěji kupuje pivo v plechovém obalu.

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

Lidem starším 85 let by se mohl zvýšit důchod o tisíc korun

Severní Čechy - Lidem, kteří dosáhnou 85 let, by se od příštího roku mohl automaticky zvýšit důchod o tisícikorunu. Změnit by se mohlo také složení penze, což by se promítlo do valorizace.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT