VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka „Jezte česky" poradí, jak upéci minimazance

Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.

30.3.2013
SDÍLEJ:

Autorky celoroční kuchařky „Jezte česky, rok v české kuchyni“ Jana Vašáková (vlevo) a Zdena Skokanová N. Foto: Smart Press

Je skvělé jít si pro dobré nápady i zkušenosti k těm nejlepším. Je to jistota. Proto jsme se na vztah k svátkům jara i na velikonoční recept ptali Jany Vašákové, spoluautorky milé, pestré a inspirativní kuchařské knihy„Jezte česky"(2012 Praha, Smart Press).

Jano, prozraďte, máte ráda Velikonoce? A užíváte si je?
Velikonoce patří mezi mé nejoblíbenější svátky, zvláště pak od té doby, co mám děti. Společně vždy v neděli malujeme vajíčka a pečeme beránka. Schází se u nás kamarádky a zdobíme zahradu. Tím že mám holčičky a polovinu rodiny v Německu, hledáme v pondělí ráno vajíčka a pak čekáme na koledníky. Pokud nám vajíčka zbudou, nesmí u nás chybět vajíčková pomazánka.

To proto ve vaší knize toto období jara nechybí?
Naše země je úžasná v tom, že si můžeme plnými doušky užít všechny čtyři roční období. Ty se promítají nejen na tom, jak teple či stroze se oblékneme, ale také na surovinách, jež se u nás pěstují. Jaro je plné bylinek, salátů a mladého masa. Pomalu ale jistě si můžeme osladit život cukrovým hráškem, rebarborou a jahodami.

JARO - VELIKONOCE - MINIMAZANCE s drobenkou

Na 20 kousků:
500 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvých kvasnic
2 žloutky
1 žloutek na potírání

na drobenku:
2 lžíce mletých lískových oříšků
2 lžíce hladké špaldové mouky
2 plátky másla
2 lžíce jahodového džemu

POSTUP:
1. Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.

2. Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 3045 minut.

3. Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je plnit tvarohem s rozinkami či hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a tvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem; nechte asi 15 minut dokynout.

4. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 2025 minut.

P.S.: Lze si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé či hrubé mouky a krupicového cukru.

Zdena: „Do drobenky jsem vmíchala džem, bavilo mě, že je růžová. Bohužel se při pečení barva trochu vytratila, ale chuť zůstala a byla báječná!"

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Autor: Radek Strnad

30.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Nástrojař 90 Kč Nástrojaři a příbuzní pracovníci Operátor/ka výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED, Jednoduché práce na obraběcích strojích a drobných součástech v seriové výrobě., , V případě zájmu se hlásit telefonicky 417 552 421. Pracoviště: Jawos, s.r.o. - 001, Myslbekova, č.p. 809, 415 01 Teplice 1. Informace: Marie Slámová, +420 417 552 421. Administrativa - Administrativa Rozpočtáři specialisté 25 000 Kč Rozpočtáři specialisté Rozpočtář/ka a přípravář/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, Minimálně středoškolské vzdělání s maturitou - obor pozemní stavby, Znalost práce na PC - Microsoft Office (Excel, Word, Outlook, PowerPoint), Základní znalost programu AutoCad, Základní znalost práce v rozpočtářském softwaru (nejlépe Callida), Základní znalost AJ nebo NJ výhodou, Řidičský průkaz skupiny B, Praxe není požadována, Předpokladem je schopnost práce v kolektivu, schopnost učit se nové technologie, zodpovědnost, pečlivost a loajalita, Nabízíme:, Stravenky, 5 týdnů dovolené, penzijní připojištění, V případě zájmu zasílat životopis na email nina.moravkova@termocon.cz. Pracoviště: Termocon s.r.o., Valentinská, č.p. 557, 417 31 Novosedlice. Informace: Nina Morávková, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 18 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Truhlář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘP skupiny B, flexibilita, praxe v oboru, nástup možný ihned, Hlásit se telefinicky v době 8 - 16 hod. nebo e-mailem. Pracoviště: Antonín pánek 001, Důlní, č.p. 428, 415 10 Teplice 10. Informace: Romana Köpplová, +420 774 102 985. Právo - Právo Advokátní a ostatní koncipient 15 000 Kč Advokátní koncipienti Advokátní koncipient. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru právo a právní věda, znalost práce na PC, spolehlivost, samostatnost, časovou flexibilitu, dobré komunikační schopnosti, řidičský průkaz skupiny B, loajálnost. , Zaměstnanecké výhody - příspěvek na obědy, Životopis prosíme zaslat na uvedenou e-mailovou adresu.. Pracoviště: Kýčková vondráček partners, advokátní kancelář s.r.o., Dubská, č.p. 356, 415 01 Teplice 1. Informace: Nikola Palangariová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prořezem náletových dřevin upravují lezci skalní masiv se zbytky původních domů v Mlýnské ulici.
11

FOTO: V Mlýnské ulici zní motorové pily. Lezci prořezávají nálety v ruinách domů

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Restauraci Dvojhradí v oboře Mstišov zachvátily plameny

Ptejte se on-line Jiřího Štábla, jedničky na kandidátce ANO 2011 v Teplicích

Teplice - Na otázky čtenářů Deníku bude v úterý 2. října od 10.00 odpovídat Jiří Štábl, který je jedničkou na kandidátce ANO 2011 v Teplicích. 

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Pavel Francouz chytal poprvé za Colorado. Bylo to úžasné, jásal po výhře

Colorado/Ústecký kraj – Mise splněna! Zatím tedy alespoň ta první. Hokejový brankář Pavel Francouz, který v minulosti působil v Ústí nad Labem a především v Litvínově, zažil úspěšnou premiéru v dresu Colorada Avalanche. V přípravě na nový ročník NHL pomohl porazit Las Vegas 5:3.

Naši prvňáci: Ve středu se představí prvňáčci ze ZŠ Na Stínadlech

Teplicko - Ve středu 26. září pokračuje druhý ročník unikátního projektu Deníku s názvem Naši prvňáci. V následujících týdnech až do konce prvního pololetí v lednu naleznete pravidelně každou středu v tištěném vydání Teplického deníku fotografie prvňáků ze škol na Teplicku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT