VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka „Jezte česky" poradí, jak upéci minimazance

Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.

30.3.2013
SDÍLEJ:

Autorky celoroční kuchařky „Jezte česky, rok v české kuchyni“ Jana Vašáková (vlevo) a Zdena Skokanová N. Foto: Smart Press

Je skvělé jít si pro dobré nápady i zkušenosti k těm nejlepším. Je to jistota. Proto jsme se na vztah k svátkům jara i na velikonoční recept ptali Jany Vašákové, spoluautorky milé, pestré a inspirativní kuchařské knihy„Jezte česky"(2012 Praha, Smart Press).

Jano, prozraďte, máte ráda Velikonoce? A užíváte si je?
Velikonoce patří mezi mé nejoblíbenější svátky, zvláště pak od té doby, co mám děti. Společně vždy v neděli malujeme vajíčka a pečeme beránka. Schází se u nás kamarádky a zdobíme zahradu. Tím že mám holčičky a polovinu rodiny v Německu, hledáme v pondělí ráno vajíčka a pak čekáme na koledníky. Pokud nám vajíčka zbudou, nesmí u nás chybět vajíčková pomazánka.

To proto ve vaší knize toto období jara nechybí?
Naše země je úžasná v tom, že si můžeme plnými doušky užít všechny čtyři roční období. Ty se promítají nejen na tom, jak teple či stroze se oblékneme, ale také na surovinách, jež se u nás pěstují. Jaro je plné bylinek, salátů a mladého masa. Pomalu ale jistě si můžeme osladit život cukrovým hráškem, rebarborou a jahodami.

JARO - VELIKONOCE - MINIMAZANCE s drobenkou

Na 20 kousků:
500 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvých kvasnic
2 žloutky
1 žloutek na potírání

na drobenku:
2 lžíce mletých lískových oříšků
2 lžíce hladké špaldové mouky
2 plátky másla
2 lžíce jahodového džemu

POSTUP:
1. Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.

2. Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 3045 minut.

3. Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je plnit tvarohem s rozinkami či hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a tvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem; nechte asi 15 minut dokynout.

4. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 2025 minut.

P.S.: Lze si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé či hrubé mouky a krupicového cukru.

Zdena: „Do drobenky jsem vmíchala džem, bavilo mě, že je růžová. Bohužel se při pečení barva trochu vytratila, ale chuť zůstala a byla báječná!"

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Autor: Radek Strnad

30.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 17 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: D Nástup možný IHNED, Požadujeme: alespoň minimální praxe v oboru, zdravotní průkaz, zodpovědný přístup k práci a spolehlivost, Nabízíme: zvláštní prémie, podnikové stravování, Hlásit se osobně na adrese firmy Restaurace Luna club 07 Po - Pá 10 - 16 hodin nebo telefonicky. Pracoviště: Gabriela schönbauerová, luna club 07, Jana Koziny, č.p. 1628, 415 01 Teplice 1. Informace: Eva Fröhlichová, +420 606 714 758.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 90 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Údržbář s VZV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme volné místo pro nakládku a vykládku vozů vysokozdvižným vozíkem, opravu kontejnerů, vhodné i pro důchodce a OZP, Požadujeme: ovládání řízení VZV, sváření CO2 nebo elektro, , V případě zájmu se hlásit telefonicky na 774 026 700. Pracoviště: Koutecký s.r.o. - 001, Družby, č.p. 1413, 419 01 Duchcov. Informace: Stanislava Urbánková, +420 774 026 712.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 17 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: D Hlásit se úterý nebo středu 9 - 9,30 hod, Nástup možný IHNED, práce ve školských zařízeních ve městě Teplice, alespoň 2 roky praxe v oboru zedník , Hlásit se u p. Litoše nebo p. Zedníka. Pracoviště: Správa škol teplice, příspěvková organizace, Vrchlického, č.p. 2483, 415 01 Teplice 1. Informace: Václav Litoš, .

Výroba - Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících 81 Kč

Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor Údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 81 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vhodné pro OZP., V případě zájmu se hlašte telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Sam security spol. s r.o., Bohosudovská, č.p. 21, 415 10 Teplice 10. Informace: Miroslav Šamko, +420 777 300 390.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nehody minulého týdne se naštěstí obešly bez obětí na životech

Ilustrační foto

V Ohníči sbírají staré riifle. Pro Arkádii

Teplice při Memoriálu Václava Žaloudka sesadily z trůnu Baník Most

Teplice, Litvínov – Turnaj fotbalistů dříve narozených, kterým byl memoriál Václava Žaloudka, se hrál již popáté v Litvínově. Při letošním ročníku se představilo devět týmů starých gard. Čtyřnásobného vítěze, mužstvo Baníku Most, sesadil z trůnu FK Teplice, který si odvezl pohár šampióna. 

Na „rychlostce“ z Teplic do Ústí momentálně pracují dělníci

Bystřany - Na silnici I/63 z Bystřan až do obce Řehlovice, která dříve nesla označení rychlostní, nyní dělníci na dvou místech pracují.

“Byla jako moje dítě,” řekl muž obžalovaný z vraždy dívky v Doubici

Ústí nad Labem - Ostře sledovaný proces doubické vraždy začal v pondělí dopoledne před krajským soudem v Ústí nad Labem.

FOTO: Dlouhý, Široký a Bystrozraký potěšili v Arkadii

Teplice - Dramatická výchova má v Arkadii letitou tradici. Zpravidla šlo o inscenace připravené ve škole Arkadie, tentokrát se ale do ochotničení pustili dospělí klienti stacionáře na Novoveské. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT