Než vstoupila Nymfomanka do kin, užili si diváci velmi důkladnou reklamní masáž. Ale byla oprávněná. Tento kontroverzní režisér přišel s něčím, co tu doposud ještě nebylo.

„Nymfomanka mě mile překvapila a zároveň šokovala. Na první pohled se zdá, že film je jen přehlídkou úchylných scének, ale brzy mi došlo, že film je vlastně i velmi smutný. Je to něco, co tu ještě nebylo. Snímek se mi velmi líbil," pochvaluje si Ondřej Kočí z Jablonce.

Vypovídat se

Přestože se asi mnoho diváků s hrdiny filmu neztotožňuje, divák uznává, že si ve snímku přesto něco našel. „Ruku na srdce každý by někdy potřeboval takovou osobu, které by se s pochopením vypovídal z něčeho, co provedl," dodává Kočí.

Čtyřhodinová „otevřená studie ženské sexuality" postupně odkrývá různé sexuální praktiky, jejíž intenzita a zvrácenost se stupňují. Nedojde asi na všechny, ale to filmu nijak neubírá, spíše naopak.

První díl filmu je hodnocený lépe. Plyne přirozeněji a nenatahuje děj dlouhými rozvleklými pasážemi jako díl druhý. Přesto společně tvoří netradiční snímek, který většinu diváků překvapí.

Velmi chytře a promyšleně působí pasáže, kde vypravěčka a její „vrba" přirovnávají sexuální dobrodružství k náboženským a hudebním reáliím.

Bojuje proti lásce

Hrdinka se celý svůj život brání lásce, opovrhuje jí a bere ji jako něco zbytečného, Nymfomanka je o lásce.

„Všechno, kvůli čemu Triera milujeme i nesnášíme, je v tomhle filmu v kondenzované a v čisté podobě. Nymfomanka se vám může líbit a nemusí, ale musíte jí vidět. Trier zase posouvá hranice a my chceme být při tom," řekl Ivo Andrle z Aerofilms.

Některé scény diváka šokují, ba dokonce znechutí. Někteří návštěvníci kina budou u některých scén přivírat oči nebo si je dokonce zakrývat rukama.

Do kin nevstoupila cenzurovaná verze filmu. Nymfomanka obsahuje množství sexuálně explicitních scén a materiálu, který je pro účely kinodistribuce nezvykle otevřený. „Erotika a násilí, které se ve filmu také objevuje, však rozhodně nejsou samoúčelné jedná se o komplexní dílo, které životní příběh nymfomanky Joe i lidskou sexualitu obecně nahlíží z mnoha stran," vysvětluje za Aerofilms Jan Noháč.

NYMFOMANKA

Čtyřhodinová „otevřená studie ženské sexuality"

Kino Junior, Jablonec nad Nisou

1. i 2. díl

neděle 19. ledna

pátek 24. ledna