„Slavnostní průvod vyjde v sobotu v 9.30 hodin od budovy Základní školy v Hrdlovské ulici. Hudebníci ZUŠ Litvínov doprovodí mažoretky DDM Duchcov a DDM Osek,“ řekla Iveta Soukupová z informačního turistického centra v Oseku.

Historický řemeslný trh bude na nádvoří cisterciáckého kláštera otevřený v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin. Stánky s řemeslnými produkty a předvedením jejich výroby doplní pestrý program. Uvidíte představení pouličních a loutkových divadel. Pro nejmenší bude připravena soutěžní aréna.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Cínovci.
TIP NA VÍKEND: Setkání na Cínovci oživí hudba a šermíři

„Účinkovat bude například Divadlo V Pytli Petra Stolaře, Divadlo Na cestě, provazochodkyně Kristýna Vlčková či skupina Gnomus,“ dodala Soukupová.

Zájemci by neměli vynechat výstavy, k vidění jich je hned několik. S dětmi se zajděte podívat na okresní výstavu chovatelů domácího zvířectva.

Pro milovníky mašinek bude k vidění výstava velkého modelového kolejiště a modelů železničních vozidel v tělocvičně DDM Osek. Přístupná bude i železniční expozice v budově železniční stanice Osek město, a to v sobotu od 9 do 19 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin. „Za návštěvu určitě stojí i výstava vojenských historických vozidel Na Lukách,“ doporučila Soukupová.

Velkým tahákem bude pro všechny fanoušky železnice parní vlak. Ten vyjde v sobotu i v neděli v 9 hodin z Mostu, příjezd do Oseku je naplánovaný na 9.43. V Oseku bude stát do 10.31 a pak pojede do Hrobu. Z něj má odjezd v 11.00. Další delší zastávky v Oseku absolvuje mašina v časech 11.10 – 12.10, 12.55 – 13.35 a 14.20 – 15.10. Jízdy párou přezdívanou Všudybylka pořádají České dráhy, vstupenky lze koupit ve vlaku. „Podle organizátorů by měla být nasazena parní lokomotiva tendrová 354.195,“ sdělil Michal Švec z Klubu přátel Krušnohorské železnice.

Seumeho kaple v Teplicích
V Seumeho kapli můžete navštívit výstavu Slunce v síti

V průběhu obou dnů bude hrát na Klášterním náměstí kapela Regius Band, hudební program doplní vystoupení pro děti s názvem „Kdo postaví domeček, najde uvnitř dáreček“. Večerní koncert začne zítra v 18.30 hodin kapelou Malé Divy, v 19.30 hodin se představí Marry B a ve 20.30 hodin Robbie Williams revival z Brna.

Po oba dva dny budou připraveny kolotoče, houpačky, autíčka, střelnice, motokáry, občerstvení a jarmareční stánky na „pouťovém prostranství“ na hlavní silnici již od náměstí a na silnici od kláštera k Domu dětí a mládeže Osek. V sobotu ve 22.00 hodin proběhne tradiční ohňostroj majitelů atrakcí. Vstup na pouť je zdarma.

Pouť v Oseku se koná od nepaměti. Datum konání té úplně první se ale zjistit nepodařilo. „Často se mě lidé ptali, od kdy je v Oseku pouť. Historii pouti mi přiblížil článek, který jsem objevila v archivu v Duxer Zeitung ze srpna roku 1935. Podle něj trvá tradice Osecké pouti už téměř 500 let a podle staré fotografie bývala i v minulosti hojně navštěvovaná,“ uvedla kronikářka města Zdeňka Rubešová.

Hudební setkání na zámku, Zvonkohra a String Clartet.
FOTO: Nádvořím teplického zámku zněl swing a voněly přírodní lahodné šťávy