Propásl jsem krátký úvod performera Štěpána Bláhovce, viděl až třetí píseň Priessnitz „Tam na poli" a užil si, jak band potvrzuje svůj kultovní statut i zde; lidé znali i písně novinky!

Ten večer i díky Swis Shopu, který koncert pořádal, znělo živě celé skvělé nové CD „Beztíže". V jiném pořadí, leč o žádnou z jeho jistot jsme nepřišli. Smůlu měl, kdo chtěl hit Priessnitz „Sny" s refrénem „Třeba na sever" z debutu „Friewaldau" (1991; v bookletu vysvětlují, že Vincenc Priessnitz, léčitel, v Jeseníku založil první vodoléčebný ústav na světě). „Sny už nehrajeme, omrzely nás," řekl Deníku Jaromír 99. Červený reflektor z jeho tváře dělal další legendu, komiksového čertíka Hellboye. A dal i dávné hity Děláže, Nebel, Jeremiáš, Sluníčko, Malej chlapec…

Ač Jaromír texty nevysvětluje, „Kdosi mi říkal" z novinky uvedl „jako písničku o nonstopech". Škoda, že nebylo vždy rozumět textům, noisový zvuk kytar je přehlušil. Ovšem věrní vše znali… a ostatní si to doposlechnou z alba v průhledném „počmáraném" plexi obalu, letošní supraphonské radosti „Beztíže". Na koncertě stála 350 Kč, starší CD 250. Neodolal jsem u „Potichu?" (Indies, 1997), Best of o 11 písních, kde jsou ony „Sny" jako 12. skrytý bonus.

Ota Hamák (ex Schwarze Aussig) po koncertě tvrdil: „Je jen jedna kapela, která míchá radost a smutek ve své hudbě, britští The Cure. Ale po dnešku vím, že to samé tu umí i Priessnitz."

Celé vystoupení v narvaném sále lidi pařili. „Koncert byl fantastickej, absolutně úžasnej. Je to skupina mýho života, moje nejlepší česká, jsem kultovní fanoušek této kultovní kapely. Nová deska je úžasná, z českých kapel album roku. Plný sál Hraničář dlouho nepamatuje, asi jen tak nezažije," byla ráda Soňa Holingerová z Ústí.

„Zažil jsem dost koncertů, tenhle byl můj nej v životě. Asi proto, že byl můj první koncert Priessnitz; znám je jen chvíli, byli úžasní od začátku do konce. Jen ze začátku to dost basovalo. Předskokan Bohdan Bláhovec mluvil asi jen dvě minuty. Na to, že to dává spatra, byl super," řekl Jan Hradil z Liberce, už fanoušek Priessnitz. Prý: „Liberec v hudbě dnes na Ústí nemá, ale zas máte chemičku."