Vedle Roberta Fulghuma (1937) a Lukáše Hejlíka v programu vystoupí Věra Hollá a Allan Novotný (či Jiří Ressler). Vstupné je 130 Kč, tedy nebude-li vyprodáno. Nedivil bych se.

Proslulý Robert Fulghum tak po ČR bude uvádět novou knihu „Poprask v sýrové uličce". A to na velkém turné s projektem LiStOVáNí, který uvede na jevišti jeho Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Robert Fulghum aka seňor Fuljumero si v divadelním představení zahraje a podiskutuje s diváky.

Fulghum je přitom duší vypravěč i hráč. To uvidíte.

JÁ TO NEVÍM

Roberte, pokolikáté už míříte do Česka?
Popravdě, přesně nevím. Napíšu rovnou Jirkovi Hrubému, mému překladateli. On to jistě ví. Naposledy jsem v Čechách byl v roce 2011, kdy vyšla kniha Drž mě pevně, miluj mě zlehka.

Přijíždíte představit svou novou knihu Poprask v sýrové uličce. Na co se mohou čeští čtenáři těšit?
Je to takový pikantní výběr určený pro ně. Argo, můj český nakladatel, uspořádal sbírku z mých posledních příběhů a esejí, co by měly bavit právě vás, Čechy. Píšu jako vždy o obyčejných, občas i vážných věcech s lehkým srdcem a humorným náhledem. Nechci radit, natož poučovat, ale chci nadchnout své čtenáře, mít je na své Cestě. Netoužím po followerech, následovnících, spíše po společnosti.

Kde se vaše příběhy odehrály?
Tam, kde je mi dobře, ať je to doma v Seattlu, v utažském Moabu, na jihozápadní poušti v Americe. Teď v červnu jsem v Česku už podeváté!

MŮJ CIRKUS

Potřetí jste s LiStOVáNím na turné. Lze tvrdit, že je to poprvé, kdy hvězda takového formátu vyráží na tak vytížené turné?
Je mi jasný, že tahle šňůra křížem krážem s Létajícím cirkusem, jak říkám partě projektu LiStOVáNí, mě dokope k novým příběhům. Opravdu se těším.

V Poprasku zase píšete o hráčích. Vy sám se zdáte být tím nejvášnivějším. Je v životě důležité být hráčem?
Určitě! Udržuje vás to ve střehu. Jste pořád připraveni, vaší zbraní je představivost a smysl pro bláznivé potěšení. Mě baví si hrát. Nikdo mě zatím nepoložil na lopatky! Tak uvidíme, jaké hráče potkám po Česku.

LUKÁŠ HEJLÍK SE TĚŠÍ NA ROBERTA FULGHUMA

Hejlíkův unikátní projekt LiStOVáNí velmi často doprovodili i samotní autoři, a to opravdu z celého světa. Robert Fulghum, patřící k těm nejvýznačnějším, je zpět v ČR na třetím turné divadelně literárním projektem.

Od 9. června do 15. července spolu navštíví více než 40 českých měst, odehrají 50 představení. Vše pak ukončí v divadle v ostravském Gongu na festivalu Colors of Ostrava, kam je Fulghum zván jako jeden z headlinerů.

Lukáši Hejlíku, co se bude přesně dít na večerech po celé České republice, kde je inzerován Robert Fulghum?
Seňor Fuljumero přijíždí do Čech prezentovat novou knihu Poprask v sýrové uličce, budeme ji na turné křtít. Hrát budeme jeho poslední románovou věc, Drž mě pevně, miluj mě zlehka, na kterou navazovaly ještě Vzpomínky na jedno dobrodružství. A právě na tohle dobrodružství, které jsme s Fulghumem na malém turné před pěti lety zažili, budeme teď vzpomínat na nové, daleko větší šňůře. Robert by měl i v představení vystoupit a číst ze své nové knihy typických esejů, které jeho čtenáři zbožňují. A je samozřejmě skvělé, když vidíte, že i autor takového jména je dojatý z publika, které vyprodalo sál.

To se často setkáváte s takovým úspěchem?
Ano, jsem hrdý na to, že mi autoři všech zemí, a nás už doprovázely opravdu rozmanité národnosti, říkají, že se nikdy nesetkali s tak živou formou propagace knihy, která rozdává lidem radost, vzbouzí v nich chuť číst, koupit si knihu, a která navíc právě samotným autorům dělá takovou radost. Mnohdy, ať už to bylo v Izraeli, Anglii, Polsku, Německu nebo Francii se samotní autoři snažili o pokračování jakéhosi LiStOVáNí v jejich zemi. Vím, že i seňor Fuljumero si ode mne vyžádal scénář Drž mě pevně, miluj mě zlehka pro nějaké uskutečnění ve Finsku. Nemyslím si, že to ale někde dopadlo. V tom je mimochodem naše malá země ideální. Tady opravdu můžeme udělat turné od Českých Budějovic po Třinec.

PEVNĚ A ZLEHKA

Drž mě pevně, miluj mě zlehka je kniha o tangu. Bude se na jevišti tančit?
No, úplně ne. Ta kniha je také o překonávání hranic a otevírání dveří, které se často bojíme jen zkusit otevřít. Někdy totiž nejsou zamčené, ale jen zavřené, a stačí prostě jen trochu chtít. Takže podobně na tom je i postava Aristo Joyce, který hledá způsob jak v sobě otevřít tango. Nicméně mluvit se o tomhle krásném tanci bude pořád! A můžete se těšit u toho i na velkou srandu!

Jak se vám podařilo dostat do auta takového spisovatele, jakým je Robert Fulghum?
Byl to jeho impuls, i když asi nečekal, že navštíví téměř 40 měst, když mi psal, že by zas rád přijel. Děkuji za to i jeho skvělému nakladateli, Argu, moc si toho vážím. Robert je už starý pán, má za sebou klikatou vzrušující cestu a turné ho, věřím, ještě posílí, ač bude náročné. Myslím, že žádný autor takového formátu se nikdy v takovém rozsahu nedostal mezi lidi po celé ČR. Takové turné nemají ani rockové hvězdy a političtí kandidáti. Prakticky se obávám, že Fulghuma už nikdo netroufne! Budu rád, když to někdo zmapuje.

Jste ve hře dlouho, ale někdo možná netuší, o co při vašich představeních z knih jde.
Pokud vás Fulghum láká, dorazte. Jsme spojené síly LiStOVáNí vás překvapí, jak moc divadelní je, jak živá je to zábava. Ale překvapený byl i sám autor, i proto s námi chce potřetí jet na šňůru. Tedy, jestli to celé přežijeme, přijedeme i k vám! Taková šance už se nezopakuje!