Představení knihy „Jak úspěšně (ne)stárnout aneb Sexy až do hrobu“ (Albatros 2012) od režisérky Olgy Struskové byl jeden z vrcholů 7. festivalu filmů žen a o ženách Femina Film. Předpremiérový prodej knihy vynesl 13 tisíc pro nadační fond Femina, pomáhající ženám po rakovině.

Zábavný byl křest knihy okvětními lístky růže místo šampaňského a beseda s Olgou Struskovou, Hanou Švejnohovou z ČRo2, vizážistou i herečkou Kateřinou Kornovou a sexuologem Zlatko Pastorem. Ti všichni v knize jsou, plus povídání se Zorou Jandovou, Danou Zátopkovou, Magdalenou Dietlovou, Marií Drahokoupilovou a řadou dalších žen, které umí stárnout.

Bábení pro radost

„Nádherně opravený císařský sál muzea v Ústí, příjemná atmosféra při besedě, líbila se nám moc Kačenka Kornová. Slušelo jí to i s pár kily navíc,“ jen zářila návštěvnice Laďka Kreslová. „Bábení povídání mezi babama nás bavilo. Smály jsme dost hláškám gynekologa. Dozvěděly jsme se, že mužům se líbí ženy ve tvaru Coca coly, že sex je možný v každém věku, čili až do hrobu. A že člověk, který se baví a dobře cítí, nestárne,“ řekla.

Pane doktore, máte rozhled také v kultuře, pomáháte ženám na klinice. Čím je kniha Olgy Struskové „Jak úspěšně (ne)stárnout aneb Sexy až do hrobu“?
Je obohacením pro čtenářky, osudy známých žen jsou tu pojímány poutavě. Řada žen se jimi může nechat inspirovat a najít zde to, co je zaujme.

Kniha má cca 500 stran, je dost obsáhlá. Navíc právě vychází už jste měl šanci si ji pročíst?
Přiznávám, zatím jsem jí listoval. Četl jsem jen dva tři rozhovory se ženami, u kterých mě hodně zajímalo, co právě ony budou povídat.

Které? Mohl by to být malý odrazový můstek pro čtenářky, doporučení, kde v knize začít…
Možná to nebude tak úplně typické, ale pro mě to byla Yvetta Simonová i paní Coolidge (EliškaHašková Coolidge, poradkyně v etiketě a společenském protokolu pozn. autora) se kterou jsme nedávno dělali společenskou akci… Také jsem si našel povídání s Květou Fialovou a četl jsem i rozhovor se sebou. Zajímalo mě, co jsem před dvěma roky, když knížka vznikala, povídal. (smích)

Komu může být kniha užitečná? Doporučíte ji svým pacientkám?
Svým pacientkám asi zrovna ne i když, vlastně proč ně? Ale ta knížka může být užitečná i mužům! Vždyť právě oni si v ní můžou přečíst to, co třeba nevědí, ale mohli a měli by to vědět. Dozvědí se víc o tom, co si ženy myslí, co prožívají nebo by prožívat chtěly.

To je fajn. A co sám očekáváte od jejího přečtení? Může i vás ještě přes veškeré zkušenosti z oboru poučit, obohatit?
(lehce rozpačitě) Upřímně já jsem dennodenně informován o problémech žen… (pobaveně, s úsměvem) V tomto smyslu mě asi neobohatí v pohledu na ženskou problematiku, ale pro mnoho lidí to bude jistě užitečné čtení.

O slavných ženách řekne dost intimního, lze ji považovat za „laskavý bulvár“? Neublíží…
Bulvár určitě ne kniha je to vkusná a má ty správné hranice. Je v ní maximální otevřenost zpovídaných žen, ale nevkročí to až do bulváru.

Tedy může být „lekcí“ lidem, kteří jsou zvyklí na bulvár jako na denní chleba, pravidelně jej čtou? Ukáže, že to jde i jinak?
Ano, možná je to v té opravdovosti. Bulvár je lascivnější a hledá to, co je za hranicí vkusu a obvyklosti. Tady je vše v normálních dimenzích.

Vezmete si knihu s sebou na dovolenou, k moři, na hory?
(smích) Kvůli jejímu objemu si ji určitě na dovolenou nevezmu. Ale určitě ji budu mít doma v poličce na takovém pro mě typickém místě, takže se do ní určitě podívám. Je to polička buď mých knih, nebo těch, do kterých jsem někdy nějak „vkročil“.

Je z jistého úhlu pohledu kniha „Jak úspěšně (ne)stárnout“ nenahraditelná?
(rozpačitě) To bychom jí asi přisuzovali moc. Je jen málo nenahraditelných knih, jako je třeba Bible… Každý má ale svoji malou Bibli a pro někoho se jí může stát třeba tato.

Umí tedy i zvednout ženám od padesáti let výš sebevědomí? Ukáže, jak dál spokojeně žít?
Určitě, jistě je může inspirovat. Člověk mnohdy ani neví, jak na čtenáře může působit nějaká osobnost byť s ní není v kontaktu, je to jen na dálku. Její gesta, myšlenky a postoje nás mohou ovlivnit i dost zásadním způsobem.

Ohlédnete-li se za svým rozhovorem s Olgou Struskovou, co podstatného jste chtěl čtenářům říci, nebo dokonce vzkázat?
Já neměl tu ambici něco někomu sdělovat, chtěl jsem ale zodpovědně odpovědět na otázky, které mi byly kladeny. Odpovídal jsem tak, jak si myslím, že to je. A jak ve své praxi s ženami i záležitosti okolo věku řešíme.