Obec na ní představuje svoji historii, jejíž nedílnou součástí je i kaple sv. Anny či kostel sv. Petra a Pavla. Na obrazových panelech jsou vidět například: památník obětem válek, škola, sochy v okolí obce, vodní nádrž Barbora či hrob matky cestovatele Payera. Předměty na expozici zapůjčil tamější sbor dobrovolných hasičů, fotbalový klub TJ Oldřichov a Yacht club. Obec Jeníkov s osadou Oldřichov leží v okrese Teplice nedaleko starého hornického města Duchcova v nadmořské výšce 250 metrů.

Soutěž lodních modelářů v Duchcově. Tradiční závody uspořádal klub lodních modelářů „Royal Dux“ Duchcov
Tip deníku: Na rybníku Barbora se budou prohánět modely lodí

První písemná zpráva o obci se datuje k roku 1352. Ve středověku náležel Jeníkov i Oldřichov poddanstvím hradu Riesenburgu v Oseku. Po roce 1860 se k Jeníkovu připojily osady Oldřichov, Kocourkov, Dřevoruby, Křižanov, Staré a Nové Verneřice a Střelná. Zavedení železnice v roce 1867 do Oldřichova a počátek těžby hnědého uhlí učinily celou oblast výrazně průmyslovou. V minulosti se v okolí obce těžilo hnědé uhlí mimo jiné hlubinným dolem Barbora a následně ve stejné lokalitě i povrchovým dolem. Po vytěžení povrchového lomu vznikla zbytková jáma o rozloze 65 hektarů s názvem Barbora.

Tepličtí siláci ze stavební školy vybojovali v Brně druhé místo.
Tepličtí siláci ze stavební školy vybojovali v Brně druhé místo

Dnes je z Barbory vodní nádrž, které je hluboká místy až 60 metrů. Pro vynikající kvalitu vody a její průhlednost je nádrž využívána rekreanty ze širokého okolí a pro výcvik sportovních potápěčů, k jízdám na plachetnicích a k windsurfingu. Výstavu o Jeníkovu lze navštívit až do konce dubna, a to každý den od 9 do 21 hod. Vstup je zdarma.