Tak bude vypadat první ústecký Festival dřeva v pátek 28. září v letním kině. „Na stejné akci jsme nedávno hráli v Ostravě," smál se hiphopový písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X. A rozhovor k jeho 3. desce „Láska", Štědrému večeru i dalším závažným tématům pokračoval.

Na novém CD v písních Štědrý večer nastal, Casio i Cool v plotě (s Karlem Gottem) máte fajn sbor, mladoboleslavský Paprsek. Jak se takový sbor hledá?
Je to jednoduchý. Když je člověk na této scéně nějakou dobu a zná se s muzikanty, zjistí, že se stal součástí hudební mafie. A třeba Paprsek souvisí s každoroční soutěží Dětská nota, na které participuje náš kytarista Pepa Štěpánek. Ten nám ho dohodil.

Je-li řeč o hudební mafii, je to legrace a v dobrém, že?
Jo, toto je mafie v dobrém. Pak jsou samozřejmě hudební mafie, které až tak v dobrém nejsou, ale s těmi jsem se zatím nablízko nesetkal.

A ani se na to netěšíte, že?
Hlavně to ani neplánuju.

Zajímavým hostem songu Cool v plotě je Karel Gott. Za koho jste ještě na albu rád?
Já jsem spíš rád, že jsem desku moc nestavěl na hostech. Že je hlavně postavená na dobře fungující kapele…

…a sakra dobře fungující!
Děkuju. Ale myslím, že byl velký rozdíl točit tuto desku a tu předchozí. Tehdy ji se mnou sice dělali super muzikanti, ale k setkání došlo až ve studiu a hledali jsme se, jak spolu můžeme fungovat. Zatímco deska „Láska" se točila v době, kdy už s klukama hraju dva roky. S Jirkou Štěpánkem tedy živě rok. Už víme, co od sebe čekat, tak nějak všechno hezky přirozeně zapadalo do sebe.

Takové, jaké CD nyní vyšlo, tak mělo vypadat už od začátku?
Původně jsem měl vymyšlené, které všechny hosty chci, ale pak jsem od toho ustoupil. Říkal jsem si: „Když to jsou dobrý písničky a kapele to hraje, proč tam cpát jiné věci, které pak stejně na koncertě neuděláme?" Tak jsme udělali desku, kterou považuji za poctivou, protože jsme schopni zahrát ji i živě.

Kytara a ukulele

Vídal jsem vás na koncertech jen s mikrofonem, dělá to třeba Márdi z Vypsané fiXy. Oba jste odložili kytaru. Změnil jste se tedy ve zpěváka bez kytary? Není to teď větší „popík"?
Na desce na kytaru hraju jen v Písni Davidově a na ukulele ve skladbě Štědrý večer nastal. Ale to není tím, že bych se změnil ve zpěváka bez kytary. V době natáčení desky jsem měl oboustranný zánět šlach, takže jsem se skoro tři čtvrtě roku objevoval na pódiích bez kytary, což byl nezvyk. Ale když Pepa na desku hrával kytary, většinou do písničky točil dvě až pět kytar. Takže když ty písničky hrajeme živě, já samozřejmě na kytaru v těch věcech hraju.
Jsou i věci, kde kytaru opustím. Ale ne proto, že by to byl větší popík. Spíš jsou to písničky, kde lidi víc hecuju nebo dělám tanečky…

Tedy žádný „větší" pop?
Myslím, že deska „Láska" JE posun k popu, ale je to tím, že je míň rapovaná než předchozí alba. Ale zároveň je barevnější, má víc hudebních poloh. Lidi asi už ví, co ode mě mají čekat, a je tedy dobrý reagovat na to tak, že to udělám zas trošku jinak.

Jak se na to publikum tváří?
Zjistil jsem, že mi to projde, i když udělám svoje xindlovské texty na trošku jinou než xindlovskou melodiku. Že to svůj charakter neztratí.

Když hit zafunguje

Souhlasím. Pro mě samotného ční z nové desky písnička Casio. A to i proto, že jsem ji viděl živě v létě na Open Air Festivalu v Panenském Týnci, kde na lidi dobře zafungovala. Měl jste čas si před vydáním desky některé písničky vyzkoušet živě?
Asi u pěti věcí jsme to stihli, u ostatních to bude překvapení. Člověk si říká „Tyhle věci fungují" a začne je hrát živě, ale ukáže se, že to, co je dobré pro desku, není úplně ideální na koncert. A naopak zase něco překvapí tím, že to má ještě větší potenciál.

Zajímalo by mě, co říkali vaši spoluhráči na text písničky Casio? Je to taková „představovačka" celé kapely, možná až trošku šílená, dost sexu…
Když jsem s Casiem vyrukoval, všichni říkali: „Ty ses zbláznil!" Ale jen než jsme ho zahráli na prvním koncertě. Pak říkali: „Hm, aha, už tomu rozumíme, proč ten nápad…"

Casio je samozřejmě parodie, není myšlené vážně. Ale zahrajeme ho a stejně dost lidí z publika bere vážně, když zpívám, jaký jsem borec a nadsamec. Ta představovačka je už starší, dřív jsme k ní používali Anděla. Jenže pak jsme si řekli, že to tak hrajeme už dlouho a písnička Casio už vznikla účelně, hned jako představovačka kapely.

Navíc je to skvělá „hecovačka" pro nadšené publikum…
Je vždycky dobré, když se do toho lidi můžou zapojit. Když jen nesedí a neposlouchají. I to je dobrý, jasně, ale ještě lepší je, když se můžou přidat. A to musí do jednoduché věci, což se hodí, když tu písničku ještě neznají.

Podobnou slavnou píseň, kde se představují sami členové kapely, má country legenda Fešáci na prvním LP Ostrov Fešáků (1975). Napsal ji komik Petr Novotný, neměl jste ji při psaní Casia někde v podvědomí?
Ne, tu vůbec neznám. Mě přišlo logické, že udělám klasickou představovačku uprostřed písničky, aby si mohl dát kytarista sólo na kytaru a bubeník zasóloval na bubny. Pak mi ještě přišlo dobrý říct to ve verších. A jak vytvářím roli pro Xindla X, tak udělat ty Xindly i pro ostatní z kapely. Prostě řeknu holkám, které přišly na koncert, jaký jsou ti kluci okolo mě borci. A pak sleduju, když přijdou na koncert manželky muzikantů, jak se na to tváří. Říkají si mezi sebou: „No, ty to máš ještě dobrý. Ale ten můj, co on tam má za věci! Co o něm ten Ondra publiku zpívá…" (smích)

Dřevo a kláda

Do Ústí přijedete hrát na Festival dřeva. Která písnička Xindla X se k němu hodí?
(nezaváhá) Právě Casio. Zpívám v ní o „svý kládě".

Tak jo. A co má říci posluchači dost netypický obal vašeho CD?
Myslím, že srdce (na obalu i v bookletu) dobře vyjadřují téma desky „Láska". Ten souboj emocí s penězma, s touhou prosadit se a být tím řezníkem, co zpívá Casio.

Hit Casio (úryvek)

hudba/text: Ondřej Ládek

CD Xindl X: „Láska" (Universal)

Mám hlas jako slavík,

xicht jak Jaro Slávik

Jsem mistr dikce

a dokážu zazpívat i to,

co Vojta Dykc hce Ale bojí se

Jsem absolutní macho

S deštěm obchoduju líp

než Richard Krajčo

Mám rytmus jako Klus,

klus jako Rytmus

Chceš mi říct, že ne?

Tak to zkus! A budeš mít funus

A mimochodem ta věc, co mi v nohavici plandá

Tak takovýho draka

nemá ani Dan Landa!

Ref: Tak co? Tak co? Tak co? Mám rozehrát svoje Casio? (sbor): Asi jo! …

Náš kapelník když začne

se svým banjovým rollem

Šílej všechny ženy kolem

I když hraje folk,

každá s ním chce zažít hardcore

Na banjo: Dalibor Cidlinský jr.