Během léta proběhne v lázeňských Teplicích více než padesát venkovních kulturních festivalů a dalších hudebních produkcí. Patronát nad nimi převzalo město Teplice, které je zároveň finančně podpořilo. Jednotlivé akce naváží na slavnostní zahájení lázeňské sezony, které proběhlo v závěru května.

ŽÁNROVÁ RŮZNORODOST

Lidé si mají z čeho vybrat i letos. „Každá akce má svého pořadatele, který jí dává osobitý ráz. Právě žánrová různorodost, ať už to jsou folkové písně, dechovka, jazz nebo rock, umožňuje divákům najít si to své," říká Radka Růžičková z vedení města Teplice.

Tím, že akci v rámci projektu Teplice živě dotuje teplická radnice z městské pokladny, budou pro lidi venkovní festivaly vesměs zdarma.

„Za zmínku určitě stojí pravidelné nedělní odpoledne u Zahradního domu, kterým každou neděli od poloviny května do konce září provází Tonda Moravec. Velmi oblíbenou se v loňském roce stala Teplická tančírna pod otevřeným nebem manželů Mackových," zmiňuje Radka Růžičková.

6. Hájské slavnosti.
FOTO: V Háji se lidé bavili při slavnostech až do půlnoci

Letošní druhý ročník proběhne na terase kavárny Krušnohorského divadla. Na stejném místě nebude chybět ani pravidelná akce Tančíme na terase za doprovodu kapel Doubravanka, Vabank a dalších. „Je to pěkné, když si takto můžeme přijít s manželem zatančit," říká seniorka Miluše z Teplic.

MUŠLE A TEPLICE FREE LIVE

Nebudou chybět ani pravidelné úterní a sobotní koncerty v šanovské Mušli a každý čtvrtek koncerty v Seumeho kapli v Lipové ulici. V polovině července se na náměstí Svobody opět uskuteční hudební festival Teplice Free Live, tentokrát s hlavní hvězdou zpěvákem Sebastianem s kapelou.

„Free v názvu festivalu znamená, že půjde o hudební festival multižánrový, tedy bez hranic, a současně se na něm nebude platit vstupné. Live vystihuje, že chceme přinést život do centra Teplic během prázdnin a také kapely budou hrát živě," vysvětlil jeden z pořadatelů této akce Petr Bydžovský ze spolku Attack from North.

Pro milovníky umění byla v Teplicích letos otevřena historicky první městská galerie výtvarného umění Galerie Zahradní dům.

Otevření Galerie Zahradní dům Teplice.
FOTO: Novou galerii otevřela výstava Jiřího Brázdy