Původní plán byl na ples města, ale pak se z toho vyklubaly slavnosti ve vztahu k lázním a životu ve městě. Historicky ale v Teplicích bylo vždy ukončení sezony ve velké slávě. „Měl jsem ale potvrzeno pěkné počasí na květnový víkend, tak se zrodila tradice zahajovacích slavností," vzpomíná Tomáš Jarolím, který právě projekt teplických slavností tehdy připravoval ke schválení.

Z jeho vzpomínek lze vyčíst, že první zahájení LS bylo tehdy jen v neděli a stálo 750.000 korun. Scéna na Ptačích schodech stála (postavena z lešení) přímo na Ptačích schodech a nikoliv na louce pod nimi. Scéna za Domem kultury byla také jinde, vedle Prioru před tehdejší budovou VZP. V prvních letech se ohňostroj „vystřeloval" nejprve z Doubravky a poté dokonce z původních světelných stožárů u FK Teplice.

Od té doby vývoj slavností doznal dvoudenní podoby, která se ustálila. Organizací slavností je pověřen místní dům kultury Teplice, i když své slovo mají také sponzoři, kteří se podílejí na financování dvoudenního maratonu vystoupení na šesti scénách a doprovodného programu.

Současný rozpočet už čítá na čtyři miliony korun. Tradice zahájení ale zůstává. Světí se prameny, zahájení je v květnu. Letos termín posledního čistě květnového víkendu narušily sice volby, nicméně i termín 31. května a 1. června lze považovat za tradiční.

Bohatý program, který připravil na dva dny kolektiv pracovníků domu kultury, máme uveřejněn na webu Deníku, takže si už teď můžete sestavit svůj plán, co chcete a hlavně co stihnete vidět a slyšet.

Tradiční je také čas sobotního ohňostroje, ve 22.22 hodin. Odpalovaný z vodárny pod Letnou. Letos ovšem oproti minulým letům ho připravuje nová firma. Českou Lípu a Ohňostroje Novotný z předešlých let letos nahradí domácí Novosedlice a Pyrotechnika Zacharda. Můžeme se těšit, co nového pro návštěvníky slavností připraví.

Na slavnosti bude posílena doprava MHD, čemuž se budeme věnovat někdy příště v samostatném článku. Sledujte také webové stránky Deníku, kde najdete další info.(pem)