Týdenní odklad kvůli eurovolbám „lázeňské" prospěl. Po propršeném týdnu svítilo od rána sluníčko a tak do lázeňského města dorazily desítky tisíc lidí nejen z celého kraje, ale dokonce i z Moravy a potkat jste mohli i Bavoráky v kožených kraťasech se štětkou za kloboukem.

Primátor Teplic Jaroslav Kubera zahájil oslavy receptem na hezké počasí: „Po zkušenostech z minulých let jsme se nechtěli spoléhat jen na toho nahoře, a tak jsme celý týden vařili v kotlích na obou obchodních domech ocet, aby nepršelo," tvrdil. No ať už to bylo jakkoliv, vyšlo to. A tak mohla královna Judita, která před 860 lety v Teplicích založila klášter, jít společně s průvodem ke Kolostůjově kašně, kde se pokřtily prameny a dvoudenní oslavy mohly oficiálně začít.

Porcelán byl velkým lákadlem

Mezi stánky, lemujícími po obou stranách cesty, proudily od rána davy. Z 23. Velkých porcelánových trhů odcházeli lidé s plnými taškami křehké krásy a po lístcích výherní loterie se jen zaprášilo. „Jsme spokojení, tržby by mohli být lepší než loni," řekl nám v dětském koutku, kde Český porcelán připravil soutěže o hrnečky, obchodní ředitel Martin Balázš.

Publikum, mnohdy zpívající a tančící, obklopovalo všechny scény a lidé mezi nimi stále přecházeli, na trávnících v zámeckém parku odpočívaly rodiny s dětmi, zamilované dvojice, bavily se party mladých lidí. Jezdili tu koně, děti šplhaly po lanech, k vidění byly ukázky thajského boxu a jak znáte rostliny jste si mohli ověřit v koutku, který tu měla místní botanická zahrada.

Historicky 1. live videopřenos

Poprvé v bohaté historii lázeňských slavností vysílalo živě studio Fontána, a to za mediální podpory Deníku a Českého rozhlasu z terasy pizzerie v obchodním centru Fontána. Moderátor Milan Král sem zval hosty, kteří vystupovali během dvou dnů lázeňských slavností na pódiích. Po živých vstupech, které jste mohli sledovat na webu Deníku, následovala autogramiáda hostů.

Janek Ledecký vyprávěl o tom, proč se nevěnoval právům, jak je hrdý na sportovní úspěchy své dcery i kde slaví největší úspěchy jeho muzikály. Láďa Křížek se ve studiu sešel s teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou a zavzpomínali na své rodné město, kterým jsou pro oba Louny. Skupina Hlahol, slavící 30 let, představila svoji desku, kterou pak při koncertu v sobotu večer na Náměstí svobody se svými hosty a fanoušky pokřtila jedenáctiletou skotskou. Výbornou atmosférou a obrovským množstvím lidí byla překvapená populární slovenská kapela Desmod. „Něco takového u nás na Slovensku nemáme," konstatovali svorně a těšili se na teplické publikum.

Sporťák moderátorem

V neděli byli hosty studia Fontána fotbalisté FK Teplice a role moderátora se ujal sportovní redaktor Deníku František Bílek. Co na sebe hosté studia prozradili, si můžete přehrát ze záznamu na webu www.teplicky.denik.cz.

Ohlasy na „lázeňskou„ bývají kladné i záporné, ale každoročně rostoucí návštěvnost je důkazem, že ty první rozhodně převažují. „Parádní byla skupina Kreyson s Láďou Křížkem, Abraxas, líbil se mi moc ohňostroj a mile mě překvapili filharmonici. Že hraje Severočeská filharmonie takhle parádně Queeny a Pink Floydy, jsem vůbec nevěděla," svěřila se Katka Marková, která si oslavy užívala s přítelem Tomášem.

A jak se slavnosti líbily vám? Těšíme se na vaše názory. Na našich webových stránkách si prohlédněte fotogalerie. Možná, že na některých fotkách najdete i sebe.

CELÝ PROGRAM, OSTATTNÍ SCÉNY ZDE

FOTOGRAFIE ZE SOBOTY - TRHY, PRŮVOD, STÁNKY, KAPELY NAJDETE ZDE

UNIKÁTNÍ VIDEO PŘENOS Z OSLAV ZDE