Tradice oslav má v Teplicích poměrně hluboké kořeny. V úvodu minulého století se konaly spíše k ukončení než k zahájení lázeňské sezony.

Za první republiky představovaly především prezentaci jednotlivých spolků a řemeslných cechů z města.

Současný termín konání též nebyl zvolen náhodně. Slavnosti v tomto termínu probíhaly i v minulosti. K obnovení tradice oslav společně s lázněmi přistoupilo město poprvé v roce 1995. O té doby se laťka kulturního víkendu udržuje na vysoké úrovni. A každý rok se můžeme těšit na novinku. Tou letošní je přímý přenos slavností do mobilů a počítačů k těm, kteří se nemohou fyzicky slavnostní v Teplicích zúčastnit a mají chuť alespoň částečně nasát atmosféru (píšeme o tom na jiném místě v samostatném článku na této stránce).

„Při sestavování programu vždy vycházíme ze zkušeností z předešlých let. Jsem přesvědčen o tom, že se nám i letos podařilo nabídnout lidem program plný dobré a kvalitní zábavy, ze které si vybere každý," říká Přemysl Šoba, ředitel Domu kultury, který je organizátorem slavností. Letošní lázeňská sezona bude v Teplicích zasvěcena královně Juditě, která zde založila kdysi klášter.

Návštěvnost zahajovacích oslav je vždy odvislá od počasí. I když spočítat přesně lidi nejde, protože vstup ke scénám je zdarma. „Nejde o komerční záležitost, nevybíráme vstupné, lidé jsou v pohybu," vysvětluje primátor Jaroslav Kubera. „Ale jsou to desetitisíce lidí, co přijíždějí na oslavy. Můžeme to jen odhadovat. Jako počasí. Máme už vyzkoušenou i mokrou variantu. Déšť tolik nevadí, jako zima. Ta je nepříjemná. Tak snad počasí vyjde a lidé se budou potkávat s přáteli a dobře se bavit," přeje si primátor Teplic Jaroslav Kubera.

-----------------------------------------

NĚCO Z HISTORIE

Teplé prameny, které mají moc léčit, znali lidé již v pravěku. Z počátku našeho letopočtu pocházejí první důkazy o využívání teplické termální vody. V šachtě teplického pramene Pravřídlo byly nalezeny římské a keltské šperky i mince, které se dle zvyku vhazovaly do vody jako dík léčivé síle.

Jsou důkazem, že Teplice patří nejen k nejstarším českým, ale i středoevropským lázním.

První písemná zmínka o nich je obsažena ve Vincentiově kronice z 12. století a dokládá založení ženského benediktýnského kláštera „u teplých vod k poctě sv. Jana Křtitele" královnou Juditou, manželkou Vladislava II, která zde byla také pohřbena. Právě královně Juditě bude letošní 860. lázeňská sezona zasvěcena. 860 let totiž uplynulo od roku 1154, kdy česká královna Judita založila klášter, a tím i lázeňskou tradici v Teplicích.

Co říká legenda:

Teplické prameny objevilo prasátko. Pasáček, který každý den pásl své vepře, měl ve svém stádě také jedno prase, které vždy zaostávalo za ostatními, protože kulhalo. Proto se také ze začátku vůbec nedivil tomu, že se občas ztrácelo. Po nějaké době si pasáček všiml, že vepř přestal kulhat a je dokonce čipernější než ostatní. Přesto se každý den odděloval od stáda, a tak se pasáček jednou rozhodl sledovat ho tam, kam chodí a zjistit, co vězí za jeho zázračným uzdravením. Šel za ním až k místu, kde ze země vyvěral horký pramen. Prase se tam spokojeně rochnilo v bahně. Jen co se vrátil se svým stádem domů, pospíchal za zemanem Kolostůjem, kterému patřil tento kraj, aby mu pověděl o tom, co viděl. Kolostůj zde na tomto místě založil město, kterému se později začalo říkat Teplice.(ot)