Předchozí
1 z 5
Další

Za tu dobu jím prošly stovky dětí dvou generací. Sotva se děti stačí trochu otrkat při vystupování na veřejnosti a naučí se písničky, které má sbor na repertoáru, už je čeká loučení. Z předškoláků se stanou školáci a Táňa je opět na začátku. Přesto, jak říká, je Pramínek její láska. Letní škola hudby v Mostě ovlivnila před lety celý její další život.

Taťána Spodniaková.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

„Setkala jsem se tam s paní Slaníčkovou, která se chystala do důchodu a hledala někoho, kdo by po ní převzal pěvecký sbor Pramínek. Nejprve se mi do toho moc nechtělo, ale nakonec jsem souhlasila a od roku 1986 Pramínek vedu,“ vzpomíná na začátky Táňa Spodniaková. Ročně projde Pramínkem asi 70 dětí. Sbor během roku vystupuje na desítkách kulturně-společenských akcích.

Taťána Spodniaková.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

„Před Vánocemi míváme nejvíc vystoupení. Nechyběli jsme na festivalu mateřských škol Teplická vánočka a rozsvícení vánočního stromu, s Deníkem zazpíváme na akci Česko zpívá koledy, vystoupíme na Vánocích s Arkadií, na Vánočních trzích a také na akci Nesem vám noviny, poslouchejte,“ informovala Spodniaková.

Taťána Spodniaková.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Organizace a logistika přesunů dětí na akce je docela náročná. „Velké poděkování patří především rodičům, kteří dětí na vystoupení přivedou nebo přivezou, bez toho bychom to vůbec dělat nemohli. A samozřejmě také učitelkám ze školek, do kterých děti z Pramínku chodí. Jenom si představte všechny děti před vystoupením převlékat a po něm zase obléknout každému tu jeho správnou bundu a čepici,“ dodala.

Taťána Spodniaková.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Každý nový začátek školního roku pro Spodniakovou a spol znamená, že se změní i podoba Pramínku. „V září odejde každý rok do školy kolem padesáti dětí, takže práce je pořád na začátku. Ale Pramínek je moje láska i radost,“ konstatovala. Základ sboru tvoří děti z mateřských škol v ulicích Sukova, Moskevské náměstí, Zelená a Fráni Šrámka. Ale v průběhu let se v Pramínku vystřídaly i děti z MŠ Horova, Bílá cesta, Koperníkova i ze Stínadel. 

Taťána Spodniaková.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler