Předchozí
1 z 6
Další

Rukama mu prošly tuny horniny a čištěním a zpřístupňováním kilometrů chodeb strávil moře času. „Stále mě to baví. Když vidíte a slyšíte ty lidi, kteří k nám přijedou, jak jsou nadšení, tak vás to žene dál a dál,“ řekl Chaloupka z České speleologické společnosti. 

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Šachta Lehnschafter je součástí rozsáhlého důlního komplexu na těžbu především stříbra, který byl využíván až do roku 1858. Zatím bylo objeveno 12 pater s 12 kilometry chodeb sahajících do hloubky 250 metrů. „Chodby byly zasypané, bylo potřeba odklidit desítky tun materiálu,“ uvedl Chaloupka, jenž stojí u myšlenky alespoň část důlního systému zpřístupnit od samého začátku.

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

„Unikátem prohlídky je, že některé chodby jsou původní. Jsou to chodby, které zavezli horníci zbytkovým materiálem, když se dostávali na stříbro v nižších patrech. My takovou chodbu postupně vyčistíme a zbude pak originální chodba. Malá a úzká. Člověk se musí dost přikrčit, aby jimi prošel,“ chlubí se. 

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Správci štolu neustále vylepšují. „Pro lepší pohyb v podzemí byla na několika místech snížena podlaha. Štola je také doplněna o dřevěné konstrukce, to znamená, že štola není již jen dírou ve skále, ale návštěvník uvidí vše, tak jak to tam vždy vypadalo a jak to fungovalo. Bylo nainstalováno několik rumpálů, povalů, žebříků, dřevěné výztuže, odvodňovacích korýtek a pod. Vše se dělá s citem, aby se nenarušil ráz dolu.“

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Štola Lehnschafter v Mikulově se může pochlubit kromě exkurze do těžby stříbrné rudy i pohledem na živé houby. Ano, čtete dobře. V chladu a vlhku se na výztužích ze dřeva dobře daří houbě. Pravděpodobně jde o opěnku měnlivou (Kuehneromyces mutabilis). Lidově se jí říká opěnka nebo lipůvka. Je to dřevokazná houba a je jedlá.

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

Před čtyřmi lety obdržel tým kolem Pavla Chaloupky výsostnou cenu Český Permon 2015, a to v kategorii 2. Záchrana technických památek. Štola je i oblíbená mezi televizními štáby. Nedávno se v ní natáčel dokument, který zachycuje různé podoby hornictví v Krušných horách. A do dolu zavítala i Česká televize. Ve štole natáčela záběry pro Toulavou kameru a jeden z dílů seriálu o záhadách Toma Wizarda. 

Pavel Chaloupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler