Nespokojení občané mají ovšem v lecčems pravdu. Netýká se to zdaleka jen Prahy, nýbrž všech turisticky přitažlivých měst v celé zemi. Místo, aby v centrech sídlili pokojní starousedlíci, bafající z lulky a pěstující muškáty, střídají se tu anonymní turisté. Mezi nimi se občas vyskytnou obejdové, kteří si zahýří dlouho přes půlnoc. Nakvašeni jsou i místní hoteliéři: nedraho pronajímané krásné byty na dobrých adresách jim kazí kšefty.

Co je ta houba zač?

Jenže tak je to se vším novým. Kouřící nestvůry vytlačily ušlechtilé povozy. Tramvaje koněspřežnou dráhu. Čínské textilky převálcovaly ty naše, tradice netradice. Dobré sousedy díky šíleným cenám nájmů už dávno z center měst vytlačili boháči, ať už místní nebo cizí. Podnikání v krátkodobých pronájmech může okolí působit drobné obtíže, naopak působí nemalý prospěch hordám slušných mladých lidí, kteří poznávají svět. Díky „zisku“ z airbnb se stávají skutečnými sousedy lidé ze vzdálených zemí, nejen strejdové a tetičky odvedle.

Ano, nechť to má spravedlivá pravidla. Nechť je rychle schválí parlament. Mohou však chtít spravedlivá pravidla ti, kdo se nabourají do cizího bytu?

Zločiny pražského imáma