Incidence, sto na sto, jednou rozestupy, podruhé hustota na metry, s testem, bez testu, otevřeme, neotevřeme, otevřeme. Něco celostátně, něco krajsky. Otevře se to u nás v Ústeckém kraji? Čert aby se v tom vyznal…

Lidé vládě a jejím krokům při řešení koronavirové krize a kolem rozvolňování, bohužel, často nerozumí. Nedivím se. Plno odborných termínů, jeden ministr něco řekne, o chvíli později druhý tvrdí něco jiného a rozporuje toho prvního. Časté změny, obyčejný člověk se v tom už nevyzná.

Přitom ať už do křesla ministra zdravotnictví usedá v poslední době kdokoli, a že se to tam poměrně střídá, jedna z prvních vět zní: „Chci zlepšit komunikaci, zpřehlednit opatření, aby vše bylo pro lidi srozumitelnější.“ Nevede se to… Nepovedlo se to ani Vojtěchovi, ani Prymulovi či Blatnému, nedaří se ani Arenbergerovi.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Otevřené obchody, služby a další. Co vše se změní od pondělí

Čím to? Zdá se mi, že je za tím jedna česká vlastnost. Každý rozumí všemu a každý chce mluvit do všeho. Znáte to. Co Čech, to trenér nároďáku. Dalo by se říct, že co ministr, to odborník na covid. Nedohodnou se a tak se stává, že se „předhání“, kdo co řekne dříve, přitom často je to jen jejich přání, ještě neprojednané, neschválené. A na zmatek je zaděláno.

Důkazem, že se situace nelepší, budiž poslední příběh s otevřením kadeřnictví. Nejprve zaznělo, že to bude bez podmínek. O den později jen s testem z oficiálních míst. Stačilo ale počkat, pár dní se „ti nahoře“ dohadovali a najednou dostačuje i test z práce. Kdo to má ale pořád sledovat a orientovat se v neustále se měnících požadavcích?

Měl bych radu. Páni ministři, než něco vykřiknete, dejte si na chvilku bobříka mlčení, sejděte se s kolegou z jiného resortu, pokecejte, dejte třeba i pivko, přizvěte odborníky, dohodněte se… A pak teprve vydejte stanovisko. Hotové, které se pak třikrát nebude měnit. Ostatní lidé také v práci musí odevzdávat věci hotové, dodělané, a ne jen polotovary, které by pak v dalších dnech dotvářeli.