V Libereckém kraji letos v lednu podle předběžných statistik nezemřel při nehodách nikdo, v Ústeckém kraji jeden člověk. Naopak v lednu 2014 na silnicích Ústeckého kraje zemřely čtyři osoby.

Zatím lépe než loni

Menší následky nehod jsou zřejmé také mezi těžce zraněnými. V Libereckém kraji policisté zaznamenali zhruba o třetinu méně těžce zraněných. V Ústeckém kraji je počet těžkých zdravotních následků v podstatě stejný jako loni.

Také v počtu lehce zraněných nedošlo k nárůstu případů. Na Ústecku je dokonce evidováno méně lehce zraněných než za loňský leden.

Předběžný rozbor dopravních nehod bude ještě upraven, protože některá zranění mohou být přehodnocena z těžkých na lehká a naopak.

Prozatím policie na Liberecku eviduje 7 těžce a 46 lehce zraněných. Ve větším Ústeckém kraji policie eviduje 1 úmrtí, 12 těžkých a 90 lehkých zranění. Ačkoliv leden je zimní měsíc, při nehodách byl těžce zraněn také jeden cyklista a další dva byli lehce zraněni. V Libereckém kraji policie eviduje jenom jednoho lehce zraněného cyklistu.

Noční jezdci

Nehody způsobené řidiči pod vlivem alkoholu mají své zákonitosti: Nejvíce karambolů způsobí, když jedou z hospody.

Během dne jsou ve statistice počty nehod pod vlivem alkoholu spíše nahodilé. Nejvíce nehod v Libereckém kraji u opilců zaznamenali v lednu mezi druhou až šestou hodinou ranní. Na druhém místě jsou nehody od desáté hodiny večer do půlnoci.

Naproti tomu ve větším Ústeckém kraji nejvíce nehod pod vlivem alkoholu policie eviduje již od 16 hodin do 6. hodiny ranní. Ale suverénně vede (sedm případů) doba od 22 do 24 hodin.

„Ze statistik je zřejmé, že podnapilí lidé většinou ohrožují zdraví lidí na cestě z barů a hospod. Proto jsou noční preventivní policejní kontroly řidičů velmi důležité," uvedl ústecký dopravní psycholog Jiří Seidlic.

Dodal, že nejvíce opilých řidičů skončí svoji jízdu dopravní nehodou, když mají v sobě 1,5 a více promile alkoholu.

Zimní ruleta

Typický zimní den: Přes noc napadne několik centimetrů sněhu, na některých místech dál silně sněží. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Teploty v kraji se ráno pohybují od minus čtyř stupňů Celsia do nuly. Takový je zhruba scénář zimy (pokud chvíli sněží) na severu Čech v nižších polohách.

V těchto podmínkách dojde lehce k nehodě jako např. na silnici č.I/13 v katastru obce Chlumec.

K nehodě došlo ve směru z klesání od čerpací stanice pohonných hmot ONO směrem na Přestanov. Řidič jel s vozem Škoda Fabia směrem na Přestanov. Při sjezdu z klesání na kluzké zasněžené komunikaci nezvládl řízení. Dostal smyk a vyjel vlevo mimo silnici. Potom se s vozidlem převrátil přes střechu.

Jednalo se o nešťastnou shodu náhod. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Naštěstí nedošlo ke zranění osob. Technická závada nebyla policisty zjištěna.(ro)