Bylo půl sedmé ráno, drobně mrholilo, nebylo dobře vidět. V Úžíně u Ústí nad Labem poblíž kruhového objezdu v místě, kde jsou zastávky autobusů, dodávka na přechodu pro chodce srazila chodce. Byl na místě mrtvý. Auta zde mohou jet až 70kilometrovou rychlostí.

REFLEXNÍ PRVKY JSOU DŮLEŽITÉ

Protože ráno nebylo kvůli mrholení dobře vidět a chodec neměl na sobě reflexní prvky, řidič ho včas nezpozoroval. Tak popisuje Jan Pechout z ústeckého BESIPu tragickou nehodu, která se letos na podzim udála na Ústecku.

„Reflexní prvky jsou mimořádně důležité. Pracovníci BESIPu a policisté ve snaze riziko těchto dopravních nehod eliminovat, provádějí dopravně preventivní akce, při kterých se zaměřují na chodce a kontrolují, zda správně přecházejí vozovku,“ popsal Pechout.

„Nabádají je k větší opatrnosti, zejména teď v zimě, kdy je brzy tma a snížená viditelnost. Upozorňují na nutnost používat reflexní prvky,“ dodal.

Tragická dopravní nehoda "Na Úžíne".
Dodávka smetla "Na Úžíně" chodce na přechodu, muž na místě zemřel

Nehoda v Úžíně podle Pechouta ukazuje, že si chodci musí dát pozor i na přechodech pro chodce. „Přechod nepředstavuje pro chodce žádnou jistotu. Jenom upozorňuje řidiče, aby si v tomto úseku dali pozor a respektovali procházející chodce. Ale i na přechodech dochází k nehodách, kdy se tam dokonce srazí i auta,“ míní Pechout.

Vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák upozorňuje, že v celém Ústeckém kraji podíl chodců na všech dopravních nehodách nedosahuje v průměru ani jedno procento. „Následky střetů však pro ně mohou být osudové,“ varuje Ušák.

NÁRAZY ZEZADU

Od začátku roku v Ústeckém kraji policie eviduje přes 9 500 dopravních nehod, při kterých se účastníky nehody ve 294 případech stali i chodci. Z toho přes 70 nehod i zavinili. K různým dopravním nehodám na přechodu pro chodce došlo v celém kraji od ledna do konce listopadu 312. Dalších 380 nehod policisté vyšetřovali do vzdálenosti 20 metrů od přechodu.

„K řadě nehod do vzdálenosti do 20 metrů od přechodu pro chodce dochází proto, že řidič přibrzdí nebo zastaví auto, aby dal chodci přednost, a zezadu do něho narazí další auto. Druhý řidič nejel v bezpečné vzdálenosti a své vozidlo neubrzdil,“ dodává Pechout.

Mnoha desítkám nehod na přechodech pro chodce zabrání během roku strážníci. Tvrdí to například zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

Ilustrační foto.
Řidič náklaďáku usmrtil v Bílině ženu. Z místa ujel, policie hledá svědky

„Strážníci na přechodech pro chodce hlídkují po celý školní rok v ranních hodinách, když jdou děti do školy i odpoledne, kdy se školáci ze školy vracejí domů. Přechody pro chodce, kde strážníci hlídkují, byly vybrány po dohodě s vedením jednotlivých škol a s rodiči žáků,“ popisuje činnost strážníků Novotný.

Nejvíce dopravních nehod na přechodech letos policisté evidují v ústeckém okresu celkem 111 případů. V ostatních okresech těchto případů bylo výrazně méně. Například na Mostecku od ledna do konce listopadu policie zaznamenala 58 nehod, na Litoměřicku jich bylo 23.

Nehody na přechodu pro chodceDěčínsko 27
Chomutovsko 37
Litoměřicko 23
Lounsko 16
Mostecko 58
Teplicko 40
Ústecko 111
Celkem 312 (leden - listopad)