Krev, štětiny v nárazníku či rozbité čelní sklo. I tak končí nehody se zvěří. Právě v tomto období si musí dávat řidiči obzvláště pozor. Zvěř totiž ve větší míře migruje za potravou a nezřídka u toho musí překonávat silnici.

„Jel jsem brzo ráno z Dubí do Oseku a přes cestu mi přeběhlo několik srnek. Byl to mžik. Trefit bych je nechtěl. Pohled na mrtvé zvíře moc nemusím, navíc bych musel asi s autem do servisu,“ řekl řidič Pavel z Teplic.

Výstražná světla a telefonát myslivcům

Policisté na Teplicku řešili v loňském roce 118 nehod se zvěří, včetně divokých prasat. Letos jich bylo sto. „Pokud k nehodě se zvířetem dojde, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník, a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění,“ nabádá mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté. „V každém případě platí, že řidič si zvěř odvézt pro sebe nemůže,“ podotýká Vítek.

Čerti a Krampusáci na náměstí Republiky v Duchcově.
FOTO: Peklo přijelo do Duchcova. Krampusák dostal pusu od malé hočičky

Podle myslivců jsou nehody s divočáky poměrně časté. A ne pouze na lesních úsecích, ale také třeba tam, kde vede silnice mezi poli. Ke střetům dochází hlavně v místech, kde jsou zvířata přemnožená. Myslivci kvůli tomu pořádají různé naháňky, aby stavy redukovali. „Prostor naháněk je vždy vymezený. Chodí se ve skupinách. Letos třeba takový hon bude u Doubravky a v okolních polnostech,“ zmiňuje teplický myslivec Václav Pondělík.

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile řidič zjistí před sebou jeho pohyb, měl by okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zvíře nebude samo.

Instalují odpuzovače

Možností, jak střetům aut se zvěří zabránit, je instalace pachových ohradníků nebo optických zradidel podél silnic. Peníze na to už řadu let dávají Ústecký kraj a větší města. Optická zradidla využívají odrazu světla z jedoucího auta a světelný paprsek odrážejí do okolí komunikace. Odpudit zvěř od silnice umějí také pachové ohradníky, a to pomocí speciální pěny napuštěné pachem predátora nejčastěji člověka, medvěda, rysa nebo vlka. To má donutit zvěř se místu vyhnout.

9. Vánoční trhy na Zámeckém náměstí pořádáné Lions Clubem Teplice
FOTO: Zámecké náměstí provoněl svařák. Vánoční trhy pokračují i v neděli