Dnes už třiadvacetiletý rodák z Krupky bude mít letos další šanci to konečně změnit. V boxerském kalendáři pro rok 2013 je mistrovství Evropy i světa. A také univerziáda.

Nejdřív přijde na řadu turnaj o krále starého kontinentu, který vypukne o tomto víkendu v běloruské metropoli Minsku. „Obětoval jsem tomu všechno a medaile by mi udělala velkou radost. Potřebuju ale i trochu štěstí," řekl před odletem do dějiště šampionátu Chládek, který se rychle vypracoval v českou amatérskou jedničku a tenhle post už řadu let neochvějně hájí. „Na medaili čekám už dlouho. Nevím, jestli to vyjde hned teď, ale už snad to brzy přijde."

S jakými ambicemi odlétáte na první vrchol sezony?
Jako vždycky budu chtít odevzdat maximum a pokusit se udělat co nejlepší výsledek.

Za úspěch se dá považovat zisk medaile, na kterou český box už sedm let čeká, že?
Samozřejmě, že by mi medaile udělala velkou radost. Ale nevím, jestli se to povede už teď. Připravoval jsem se naplno, nechám tam všechno.

Vy jste v roce 2008 vybojoval bronz na juniorském mistrovství světa, ale od té doby marně čekáte na velký úspěch mezi seniory. Neztrácíte už trpělivost?
Ten přechod z juniorů mezi muže je těžký. Myslím si, že už se do toho dostáváme a začíná se mi dařit. V přípravě jsem tomu obětoval všechno, tak snad už by to mohlo přijít.

Během přípravy na evropský šampionát jste absolvoval dva mezinárodní turnaje v Bělehradě a v Kaunasu, kde jste skončil třetí. To je dobrý signál, že? Zvedne vám to sebevědomí.
Samozřejmě. Před mistrovstvím Evropy jsme objeli hodně těžkých turnajů a dařilo se mi nejen v Litvě, ale i v Srbsku. Mám za sebou i hodně kvalitních sparingů i v Rusku. Soupeře znám dobře a vím, co můžu očekávat. Špička je ale tak vyrovnaná, že bude záležet i na štěstí a losu.

Amatérský box prochází transformací, aby se co nejvíc přiblížil profesionálům. Co je podle vás nejzásadnější změnou v pravidlech?
Bez helmy se bude boxovat až za čtyři měsíce na mistrovství světa, takže nejvýraznější změnou na Evropě by mělo být bodování, které bude stejné jako u profíků. Ale nikdo neví, jestli to opravdu bude.

Jak se stavíte k převratným změnám v pravidlech?
Zatím všechny přípravné turnaje probíhaly podle starých pravidel, takže to zatím nedokážu posoudit. Ale vždycky je něco dobře a něco špatně. Bez helmy bude víc hrozit zranění a deformace obličeje. Pro mě by to mohla být výhoda, protože bych mohl sázet na to, že moji soupeři budou víc padat.

Myslíte si, že s novým systémem bodování bude méně sporných verdiktů? Vy už jste několikrát cítil po porážce křivdu…
To ještě nevím. Box není atletika, kde třeba skočíte osm metrů a nedá se to zfalšovat. U nás si rozhodčí může říct, že tenhle se mu líbil víc a nazdar. Nevím, jestli to nové bodování bude lepší, ale myslím si, že oblafnout se dá všechno (smích).