V sobotu peloton projížděl Teplickem. Start byl v Teplicích, cíl v německém Zinwaldu. Královská etapa vedla přes Dubí, cyklisté projížděli také Krupkou a poté stoupali strmě na Komáří Vížku. V cíli byl první Dán Andersen, první místo v cekovém pořadí držel jeho krajan Eg.

Nedělní závěrečná etapa, která měla tradiční start i cíl v Terezíně, městě cyklistice zaslíbeném, ještě mohla leccos změnit. Závodníci si tento fakt uvědomovali, a tak už od startu rozjeli závěrečný díl ve velkém stylu. Nástup střídal nástup, avšak kopce nebyly už tak náročné jako při sobotním díle, a tak jel peloton víceméně stále pohromadě. Nikdo nechtěl ztratit jakoukoli vteřinu navíc. „Sobotní královská etapa byla tou nejtěžší. Tam se udělaly hlavní rozdíly, které teď bylo jen potřeba uhlídat. Měli jsme silný tým, a přestože občas štěstí malinko vázlo, nepochybovali jsme, že bychom žluťáka neudrželi," narážel na smolné momenty dánských jezdců jejich nejrychlejší člen a současně celkový vítěz závodu Niklas Eg.

Májové etapy prostě letos patřily dánským reprezentantům, kteří hlídali všechny úniky a díky své vyrovnanosti nenechávali nic náhodě, a tak se také pouštěli do samostatných úniků. Solidní náskok ujetého seveřana Frederika Plesnera zhatil nepříjemný pád v Býčkovicích, kdy cyklista nezvládl průjezd a narazil do domu. Takřka hned zmobilizoval síly, ale peloton ho dostihl a jen pár kilometrů před cílovou páskou bylo jasné, že letos poprvé o vítězi etapy rozhodne spurt celého hlavního pole.

I když v poslední zatáčce celého závodu došlo v Terezíně k hromadnému pádu, své druhé prvenství letošního ročníku vybojoval Francouz Kowalski. Ten svým vítězstvím letošní májové etapy otevřel a uzavíral. Celkové výsledky nic nezměnilo a zlato slavil právě sedmnáctiletý mladík Niklas Eg se svým stříbrným týmovým parťákem Sorenem Andersonem. Trio nejlepších uzavřel Rus Arslanov.

„Závod míru je opravdu moc nádherný závod, který má velkou hodnotu. Doufám, že celkové vítězství bude odrazovým můstkem pro moji kariéru," shrnul Dán Niklas Eg.

Českým zástupcům se letos nedařilo. Podle historických tabulek dokonce předvedli jeden z nejhorších výkonů. Nejlepší z nich, Michael Vakoč, skončil až pětadvacátý se ztrátou šesti minut.

„Nebudu tajit, že jsme za to dostali zdrbáno. Myslím, že jsme dělali, co jsme mohli, ale ani u mě se nesešla forma. Věřil jsem si třeba na sobotní etapu, že bych více útočil v kopcích, ale prostě to lépe nešlo," uzavřel letošní ročník Závodu míru juniorů český reprezentant Michael Vakoč.