Celé Česko se obává podzimu. Nejenom, že nikdo neví, zda opět neudeří covid, více celý národ trápí vlna zdražování. Elektřina, plyn, pohonné hmoty, potraviny a další.

Zvyšování cen se týká i sportu. Hodně to poznamená hlavně „vnitřní“ sporty. Někde se nenafukují tenisové haly, problémy mají zimní stadiony, v plaveckých areálech se snižuje teplota vody a vzduchu.

V neposlední řadě si připlatí rodiče za sportovní vyžití svých ratolestí. Ano, zdražování se nevyhne ani sportovním klubům a kroužkům, kam děti docházejí.

U kolektivních sportů se zdražuje méně. Přesto například děčínští basketbalisté museli zvýšit poplatky o dva tisíce, děčínští hokejisté o tisícovku. A mohli bychom pokračovat.

Daleko horší situace je u individuálních sportů. Příkladem je krasobruslení, kde rodič za měsíc může zaplatit například skoro čtyři tisíce korun v nejmenovaném klubu v severních Čechách.

Zajímavý příklad přináší třeba Plavecký klub Děčín. Rodič zaplatí za měsíc 1200 za jedno dítě, klub ale dává děčínskému aquaparku 1240 za jedno dítě. Takže už tady tratí. Zvyšovat poplatky ale nechce, neboť se bojí, že jim děti třeba přestanou chodit.

Sportování dětí a vedení ratolestí k pohybu je dlouhodobé, ožehavé a vlastně i velmi bolestné téma. V dnešní době už si děti nehrají a neběhají venku každý den, jako to bylo například v 90. letech. Lepší jsou mobilní telefony, chipsy a nejlepší vše zapít energetickým nápojem.

Kdo v tomhle pomůže? Těžká otázka. Já, jako sportovec a otec dvou dětí, věřím, že společnými silami „utáhneme“ sportovní touhy našich potomků.