Závod na trati 4 200 metrů založil v roce 1945 Ladislav Kořán, který také mezi pětadvaceti startujícími premiérový ročník vyhrál. Běh kolem Doubravky absolvoval v minulosti také Emil Zátopek a pravidelně na něm startoval i jeden z našich nejlepších běžců na středních a dlouhých tratích Stanislav Hoffman.

„Pravidelně se závodů účastní 300 až 350 závodníků. V loňském roce zvítězil Filip Žižka v čase 13:50 minuty. Uvidíme, zda se letos podaří překonat traťový rekord z roku 1985, kdy cílovou pásku v čase 12:45 minuty protrhl jako první Petr Kirsch,“ uvádí člen organizačního výboru Miroslav Matěcha.

Letošní ročník Běhu kolem Doubravky má připravené tratě pro osmadvacet věkových kategorií – od dvě stě metrů dlouhé pro předškoláky až po desetikilometrovou pro dospělé vytrvalce. Poběží se převážně v lesnatém terénu na okružních cestách okolo Doubravky a jeden, asi osmisetmetrový úsek bude asfaltový.

Maraton startů zahájí v 9 hodin účastníci vytrvalostní desetikilometrové tratě, následovat budou postupně závody od nejmenších běžců a v pravé poledne pak odstartuje hlavní závod v pěti kategoriích mužů na 4 200 metrů.

„Ceny a diplomy pro nejrychlejší závodníky máme připravené pro všechny vypsané kategorie na prvním až třetím místě. Tradičně vyhodnotíme a odměníme šest nejrychlejších závodníků v absolutním pořadí na trati 4 200 metrů,“ připomíná Miroslav Matěcha.

Přihlášky pořadatelé přijímají v závodní kanceláři na tenisových kurtech Panorama nejpozději půl hodiny před startem příslušné kategorie.