"U nás je tento závod velmi oblíbený. Na Nový rok se běžel už po padesáté šesté!" přibližuje Ladislav Navrátil z Košťan, který v minulosti také okusil atmosféru nevšedního podniku. "Já spíš symbolicky. Ale máme několik srdcařů, kteří běhají pravidelně. A právě ti dokázali zachovat tradici," pokračuje Navrátil. 

Na start, který je vždy u Sokolovny, se postavila pětice Miroslav Denk, Jaroslav Rokos, Martin Dvořák, Vladimír Vaško a Ivana Hurčíková. "Bylo to tentokrát symbolické, protože vinou vládních restrikcí je celá řada atrakcí zakázána. Ale jsme rádi alespoň za to, že se závod vůbec díky té pětce konal." 

Fluokov Sobědruhy, vítěz z roku 2019
Další zrušený podnik. Louka poprvé v historii musela stornovat Vánoční turnaj

Jak v minulosti Novoroční maškarní běh vypadal? "Účastnila se třeba i stovka lidí, jezdili k nám závodníci i z Teplic a okolí. Běhá se v maskách, start je před Sokolovnou, kde je pak i cíl. Závodníci proběhnou celé Košťany, zastávky mají v hospodách, u rodin známých a kamarádů. Vždy dostanou výslužku, takže doběhnutí do cíle je zajímavé; někdo doběhne, někdo dojde," usmívá se Navrátil. 

Běžci běhávali za traktůrkem, na kterém seděl bubeník. "Letos traktůrek bohužel nebyl, hromadné akce jsou zakázané. Běžci měli alespoň píšťalku. A ještě perlička - v minulosti se stávalo, že někteří závodníci proběhli linkovým autobusem, to bylo takové zpestření." 

Tentokrát si pětka srdcařů musela odpustit to, na co se závodníci těší - posezení v restauraci po doběhnutí. "Všichni věříme, že za rok už to bude dobré, že se závod bude moct konat v plném rozsahu," doufá Navrátil.

Jiskra Košťany po postupu do krajského přeboru v roce 1980.
Od postupu Jiskry Košťany do krajského přeboru uběhne už 40 let