Jednu z nejkratších cest do města pod Ještědem bude mít výprava Ústeckého kraje. Družina čítající 242 sportovců a sportovkyň a 47 trenérů by podle jedné ze dvou vedoucích výpravy Lucie Drncové ráda navázala na úspěchy z poslední letní olympiády.

Letos pro tento cíl s sebou budou mít silnou motivaci. Vlajku hraničního kraje naší země totiž ponese úřadující světová šampionka ve sportovním aerobiku Adéla Citová.

Tisková konference k IX. letní olympiádě dětí a mládeže v Liberci.
Už se to chystá! Do Libereckého kraje zamíří 4000 sportovců

Čerstvá absolventka gymnázia Václava Hlavatého v Lounech, která oslaví dvacáté narozeniny jen tři dny před startem olympiády, na toto prestižní ocenění dosáhla teprve jako třetí Češka v historii a po dlouhých osmi letech tak vrátila nejcennější kov zpět do srdce Evropy.

Sportovci z Ústeckého kraje, kteří se chytají na olympiádu do Liberce, na svoje šance zabojovat o medaile teprve čekají. Pod asi největším tlakem budou družiny florbalu. Těm se na poslední olympiádě povedl velký úspěch, když mužská výprava získala bronz a dívky se probojovaly dokonce až do finále, kde ubojovaly druhé místo.

Aplikace ODM 2019.
Chystáte se na Olympiádu dětí a mládeže? Stáhněte si aplikaci!

Z dalších sportů pak můžeme jmenovat například stolní tenis (celkové 4. místo dívek na ODM2017), sportovní gymnastiku (4. místo dívek) nebo cyklistiku (5. místo chlapců). Kraj, který pro letošní ODM zvolil modro-bílo-černou barevnou kombinaci oblečení, ale upíná svůj zrak i na nové výzvy. Z bojových sportů se na letošní olympiádě po letech objeví judo a kraj si dělá zálusk i na tuto ukázku síly a preciznosti. Jestli ve svých řadách má nového Lukáše Krpálka nebo jeho dívčí obdobu ukáže až čas. Jedno je ale jisté, pro medaile udělají cokoliv.

Marek Baloun
člen programu Mladí novináři na ODM 2019