Reprezentační výběr českých boxerů odlétá ve středu směr Charkov. Na Ukrajině čeká Chládka a spol. první vrchol – mistrovství Evropy. Turnaj bude pro nejlepší amatéry na starém kontinentu velkým tahákem. Ve hře totiž bude i postup na světový šampionát, kam se probije první osmička v každé váze.

Evropa startuje v pátek a v českých barvách do hry vstoupí trio Erik Agateljan (64 kg) z SKP Ústí, Vitali Bojko (75 kg) z Prahy a stálice Zdeněk Chládek (69 kg) z ústeckého SKP. Právě do dlouhodobé jedničky vkládá prezident tuzemské asociace Svatopluk Žáček největší naděje.

„Byli bychom rádi, kdyby na mistrovství světa postoupil jeden Čech a Zdeněk je pořád náš nejlepší boxer. Ale bude to složité, protože tam bude celé evropská špička. Nedokážu odhadnout, jak na tom Zdeněk je, ale on je bojovník a vím, že tam odevzdá všechno, o to strach nemám,“ zdůraznil Žáček, kterého mrzí, že Češi nemohou vyslat na Evropu početnější výpravu. Důvod je prozaický. „Momentálně nemáme další boxery, kteří by tam mohli jet.“

Teplický rodák Chládek se před evropským turnajem drží tradičně při zemi. „Ambice si nedělám, prostě chci odevzdat maximum,“ řekl lakonicky olympionik.

Chládek se přestěhoval do Prahy, kde se připravuje pod jedním z reprezentačních koučů Michalem Soukupem. „Jednoznačně to je posun dopředu. Příprava byla přímo luxusní, měli jsme několik soustředění i v zahraničí. V zápasech jsem byl docela úspěšný, tak teď už to jen prodat v ringu. Nechám tam všechno,“ slíbil Chládek.

Bývalý třetí nejlepší junior na světě stále čeká na velkou seniorskou medaili. Přijde teď jeho chvíle? „Velkou motivací je postup na mistrovství světa, ale já bych si přál i tu medaili. Udělám pro to maximum!“

Chládek zažil v roce 2012 premiéru na olympiádě v Londýně, před rokem v Riu de Janeiru chyběl. Jak to vidí se svými vyhlídkami směrem k příštím hrám v Tokiu 2020? „Olympiáda je daleko, to vůbec neřeším. Teď se soustředím na mistrovství Evropy a pak případně na světový šampionát. Ani nevím, jestli do olympiády vydržím,“ uzavřel Chládek.