Rodinná kavárna Dužárových – majitel Jiří Dužár se synem Jiřím a manželkou Jiřinou – se snaží ve Šluknovském výběžku přiblížit zákazníkům chuťovou pestrost kávy. Tu kavárna připravuje ve spolupráci s českými pražírnami jak na střední profil pražení (city plus), tak na tmavý profil (full city), s cílem budovat na severu kávovou kulturu a vyhovět tak různým preferencím zákazníků.

Bohemian Coffee House letos pod jednu střechu přibrala i pražírnu kávy a výroba je tak konečně situovaná v jednom místě.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem letošního roku vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato. Na snímku s partnerkou a synem.
Muž propadl fermentaci. Vytvořil jedinečnou omáčku ze zkvašených rajčat
 

Kavárna kromě kvalitní kávy propaguje i krásy Českého Švýcarska. Její vznik bylo podle Dužárových víceméně spontánní rozhodnutí. „Kávu milujeme dlouhé roky a tady ve výběžku jsme cítili potenciál i poptávku. S tím souvisí také propagace celé této lokality a podpora sportu, především cyklistiky a pěší turistiky. Spojili jsme naše dovednosti, znalosti o kávě a propagaci turismu tohoto regionu. I proto jsme členy Destinačního fondu České Švýcarsko,“ říká Jiří Dužár st.

Pokud jde o kávu, její pití vnímají jako součást životního stylu. A díky umění paní Jiřiny může kavárna nabídnout i domácí koláče, dorty a řadu dalších dobrot.


Inspiraci sbírali po celém světě

Jiří ml. pracoval v centrále cestovního ruchu Czechtourism. Inspiraci tak čerpali nejen v Americe a Evropě, ale i v lokalitách, kde se káva pěstuje. I proto zhruba rok hledali vhodného partnera na pražení kávy, který by splnil jejich očekávání.

„Když jsme měli produkt a značku, budovali jsme postupně povědomí o firmě, jezdili po akcích po celém výběžku s naším reklamním autem a stánkem. A najednou jsme cítili poptávku po netuctové kavárně, což nás utvrdilo v tom, že jdeme správným směrem. I když jsme v podstatě pořád na začátku, z reakcí lidí máme pocit, že jsme tu již deset let.“

Pěstování žampionů a hlívy ústřičné ve firmě Agaricus v Kaznějově.
Unikát z rukou pěstitelů. Žampiony z Kaznějova mají desetkrát víc vitaminu D

Milovníci kávy k nim chodí dobře naladěni, v kavárně by se měl zastavit čas a lidé by v ní měli načerpat energii. I proto během epidemie koronaviru dál prodávali přes e-shop v podstatě do celé republiky, věrní zákazníci se pak kávy a dalších dobrot dožadovali přes tzv. okénko.


Dvacet druhů kávy

Kavárna nabízí od klasického espressa po všechny druhy filtrů, které jsou dnes k dostání, ať už je to AeroPress, V60 nebo Chemex, vždy ve dvou stupních pražení.

„Při přípravě kávy přes filtr vlastně voda protéká přes hrubě namleté kávové zrno a káva je pak více svěží, ovocnější, zřetelněji v ní rozpoznáte její přirozené chutě. Jde o trend, který se rozvíjí poslední roky. Zákazníci u nás rádi experimentují, zkoušejí nové druhy kávy, ochutnávají pro ně dosud neznámé – a to nás těší. Nikomu přitom nevnucujeme, že právě zde připravená káva je pro něj ta nejlepší. Když má chuť na 'turka', dostane ho,“ říkají majitelé. Pečlivě sledují světový vývoj v této oblasti, který se snaží v kavárně uplatňovat.

V nabídce mají i speciality jako jsou kávové letní drinky, populární je třeba filtrovaná káva s tonikem. Nabídka zde kopíruje roční období. Kavárně se také povedlo navázat tzv. direct trade (přímý obchod) a spolupráci s farmou Rancho La Victoria v Mexiku, od které odebírá zelenou kávu prémiové kvality. Tu zpracovávají a praží světle i tmavě pro filtrovanou kávu a přípravu espresso nápojů.

Malování na přání v prodejně Vánočních ozdob na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem.
České ozdoby dobývají svět. Američané si věší na stromeček hamburgery

Další významnou novinkou je zařízení Hipster Kobra, pomocí kterého rozšířili menu kávových nápojů o batch brew a cold brew. Jedná se o filtrovanou kávu, která je připravena k okamžitému výdeji zákazníkovi v horké či ledové podobě. Je to ideální pro rychlou kávu s sebou (batch brew) či rychlé kávové osvěžení v případě cold brew.

V kavárně Dužárovi připravují také toasty, bagety, vajíčka na řadu způsobů, sladké snídaně včetně vaflí, lívanečků, ovesných kaší a jogurtů. Spolupracují i s lokálními dodavateli, ať už jde o pivovary, mošt, med, arašídové máslo, cider či špaldovou mouku.