Vyplynulo to z úterní debaty zástupců firem a centrální banky v Ústí. Guvernér ČNB Jiří Rusnok zopakoval dřívější informaci, že devizové intervence proti posilování české koruny bude centrální banka provádět nejméně do konce prvního čtvrtletí.

„Po prvním čtvrtletí kdykoliv k tomu může teoreticky dojít. Odhadujeme, že by to mohlo být pravděpodobně někde blízko pololetí," uvedl Rusnok. Doplnil, že přesný termín bude záležet na podmínkách, inflaci a dalších ukazatelích z ekonomiky, na základě nichž se bude ČNB rozhodovat.

KLADNÉ HODNOCENÍ Z TEPLICKA

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila již v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. V lednu při intervencích na devizovém trhu ČNB utratila za nákup eur zhruba 391 miliard korun, což je dosavadní měsíční maximum. Celkem od podzimu 2013 do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun.

Zástupci exportérů z Ústeckého kraje se shodli, že jim režim pomohl. Kladně jej hodnotil Český porcelán Dubí nebo Lázně Teplice v Čechách. Naopak dovozci se většinou těší na konec intervencí, po kterém se očekává posilování koruny.

„Můj převládající pocit je vesměs pozitivní, firmy se velmi dobře v celé situaci orientují," zhodnotil debatu Rusnok.