„Ekonomika jede, byznys jde velmi dobře, takže jsme vyprodaní. Náš závod patří v mnoha ohledech k lídrům, děláme 1,6 miliardy obratu, vymýšlíme spoustu inovací, dodáváme do dvaceti zemí. Nově ale čelíme tomu, že se nám snaží přeplácet  zaměstnance  a nabízet jim vyšší mzdu jiné firmy,“ říká ředitel závodu Knauf Insulation Jan Brázda.   

LIDÉ NECHTĚJÍ DĚLAT NA SMĚNY

„Máme 117 zaměstnanců, průměrný plat  36,5 tisíce, benefity máme vychytané. Lidé ale už nechtějí dělat na směny. Šikovných mechaniků a elektrikářů začíná být málo. Budeme s tím muset začít něco dělat,“ dodává Brázda. 

Cestu vidí v zatraktivňování pracovního prostředí, snižování prašnosti, hlučnosti a teploty, které výrobu provázejí. Na druhou stranu zaměstnanci, kteří by odešli a po čase se chtěli vrátit, budou mít smůlu. „Musí si to dobře rozmyslet. Není cesty zpátky,“ je nekompromisní ředitel Brázda.

RYPADLO Z LEGA má veškeré zařízení, jaké je běžné na skutečných velkostrojích.
Vendula Přenosilová postavila z lega rypadlo, jaké mají na šachtě

Větší fluktuaci zaznamenal i výrobce nízkokalorických sladidel, působící v zóně od roku 2008. „V současné době zaměstnáváme stejný počet lidí, jako Knauf. „Za prvních pět měsíců letošního roku odešlo tolik lidí, co loni za rok,“ uvedl ředitel krupského  závodu firmy Merisant Petr Hudský.

CHYBÍ SKLADNÍCI A PŘÍPRAVÁŘI

Tomáš Suchánek z firmy Yusen Logistics přičítá zvýšenou fluktuaci  kromě  přeplácení a nabízení lepších pracovních podmínek i tomu, že zatímco dříve byli lidé ochotní do práce dojíždět, dnes už nejsou. „Spočítali si, že se jim s ohledem na čas a náklady dojíždět nevyplácí,“ myslí si.

„Skladníci a přípraváři, s těmi máme problém,“ uvedl na setkání ředitelů na hradě v Krupce Jan Končel, ředitel krupské pobočky holandské firmy Snoeks, zabývající se konverzí užitkových automobilů do 3,5 tuny. 

V Krupce má firma 200 lidí a fluktuace se pohybuje mezi 6 až 8%. „Měli jsme hodně mladé pracovníky, přidali jsme víc pozic pro ženy a musím říct, že ženy tomu přidaly pečlivost.  Fluktuace nás trápí, ale jen u specifických profesí. Sehnat kvalitní skladníky a udržet je není jednoduché a jejich požadavky nejsou malé,“ dodal Jan Končel.

V Průmyslové zóně Krupka pracuje na 3500 lidí a vykazuje 7,5 miliardový obrat.

Poště v Novosedlicích nedaleko Teplic hrozí uzavření. Místní lidé s tím nesouhlasí a podepisují petici proti tomuto rozhodnutí.
Lidé v Novosedlicích nechtějí přijít o poštu. Sepsali petici