Zatímco před nějakými deseti lety ukrývali pěstitelé své rostliny konopí do kukuřičných polí, dnes už jsou těchto rostlin s charakteristickými zubatými listy k vidění celé lány. I na severu Čech. Na rozdíl od pokoutně schovávaného konopí setého plného psychoaktivních látek jde však o jeho technické kultivary pro průmyslové zpracování.

Čtyři roky pěstuje technické konopí společnost Severofrukt Travčice, největší zpracovatel zeleniny a ovoce v Ústeckém kraji.

Marihuana. Ilustrační foto.
Jedna nová droga týdně. Čechy zaplavují nebezpečné syntetické látky z Číny

„Začínali jsme zkušebně s pěstováním technického konopí na dvou hektarech, loni už to bylo 150 hektarů a pro sklizeň na tak velké ploše se nám vyplatila služba speciálního kombajnu, který přijel až z Holandska. Denně dokázal posekat pět hektarů, květ z konopí jsme sušili ve třech sušárnách, posekané stonky se nechaly dva týdny zarosit na poli, pak se slisovaly do balíků a expedovaly ke zpracování do Rakouska a Holandska,“ říká ředitel firmy z Litoměřicka František Šiška.

RAUŠ SE NEDOSTAVIL

Severofrukt letos poprvé sklízel odrůdy, které dokážou vytvořit větší semena vhodná pro lisování oleje. „Našli se zvědavci, kteří naše políčka navštívili a z usušených lístků si ubalili cigáro, ale pak zjistili, že to nemá žádný efekt, spíše si přitížili. Na ploše jednoho hektaru, kde je až 900 tisíc jedinců technického konopí, jsme žádné větší škody od vandalů nezaznamenali,“ doplňuje Šiška.

Technické konopí je rostlina, kterou lze efektivně zpracovat úplně celou. Ze stonku se oddělí svrchní část pro zpracování na vlákno, vnitřek, takzvané pazdeří, má aseptické a izolační vlastnosti a lisováním například nahrazuje plastické materiály používané v automobilovém průmyslu.

Konopné semínko lze loupat a jeho vnitřek s vysokým obsahem omega látek 3 i 6 a vitaminu A, D a E se používá jako potravinový doplněk.

Marihuana - Ilustrační fotografie.
ANKETA: Legalizovali byste pěstování marihuany pro osobní spotřebu?

„Z květu konopí se extrahují látky k léčebným účelům. Letos jsme květ poprvé experimentálně sklízeli ručně a předali ke zpracování Akademii věd ČR, která disponuje potřebnou technologií. K pěstování jsme využili plochu skleníků uvolněnou po pěstování květin, ale ukázalo se, že to není právě nejvhodnější prostředí. Pro příští rok chceme konopí pěstovat opět alespoň na 150 hektarech a zaměřit se především na vytěžení oleje a květu,“ předesílá ředitel.

Technické konopí na Travčicku nepěstují na jednom velkém poli, ale na malých políčkách na základě dohody se zemědělci a podle jejich osevních plánů. Plodina se pro ně stala vhodným doplňkem zpracovatelského sortimentu, zvláště když dojde k výpadku úrody u regionálních pěstitelů zeleniny a ovoce vlivem špatných klimatických podmínek, jako tomu bylo v letošním roce.

Sušenou či konzervovanou zeleninu a ovoce či ovocné koncentráty a zpracování technického konopí firma v příštím roce rozšíří o větší nabídku zeleninové sadby.

VYPĚSTUJ SI SVŮJ DŮM

Na obrovský průmyslový potenciál konopí se letos snažili poukázat organizátoři veletrhu Konopex, který se konal v Ostravě. Ctitelé technického konopí totiž spatřují v této rostlině docela jiný potenciál než kuřáci marihuany či hašiše z ní produkovaného.

„Našim cílem je vysázet ho tolik, aby vytlačilo z českých polí řepku. Bavíme se ale o konopí, které se dá využívat v široké škále odvětví. Od medicíny přes potravinářství, veterinářství až po průmysl a stavitelství. Může poskytnout práci spoustě lidí,“ vysvětluje organizátor veletrhu Jan Dokoupil.

Jedno z hesel Konopexu proto znělo „Vypěstuj si svůj dům!“, což odkazuje na možnost namíchat takzvaný konobeton pro stavební účely.

60 litrů polévky uvařil v sobotu 25. listopadu s přáteli Jozef Pásztor.
VIDEO, FOTO: Kdo si dal kapustnicu, podpořil nemocnicu