Made in Jablonec 2013 – to jsou úchvatné modely oděvních návrhářů doplněné originální bižuterií jabloneckých firem. Jedinečná módní a bižuterní show s účastí nejkrásnější české dívky bude mít svou premiéru už tento čtvrtek v jabloneckém Eurocentru.

Celkem se na přehlídce bude prezentovat čtrnáct regionálních oděvních značek a více než dvě desítky výrobců bižuterie představí své originální modely připravené speciálně pro tuto příležitost.

O překvapení rozhodně nebude nouze. O jedno se například postarala Olga Kopalová – Rynešová z firmy Šenýr. „Mám od Preciosy zirkonii s padesáti sedmi brusnými ploškami. Jsme zatím jediní, kdo z těchto kamenů má už hotový šperk," prozradila Kopalová.

Běžně totiž mají tyto kameny od Preciosy jen 16 plošek a od firmy Swarovski pak 32. „Na hrudi a uších Terezy Chlebovské se opravdu neskutečně rozzáří," dodala výtvarnice.

„Vzhledem k velkému zájmu v loňském roce jsme se rozhodli připravit hned dvě představení. A mohu slíbit, že se bude opravdu na co dívat," uvedl hlavní pořadatel akce Milan Kohout s tím, že první přehlídka je již od 17 hodin a druhá – večerní, od 20 hodin.

Letošní módní přehlídku reprezentuje 23 regionálních výrobců bižuterie, kteří doplňkují modely 14 oděvních návrhářů. Dále se svými originálními modely vystoupí i zástupci tří bižuterních škol. Dvě z Jablonce a ta třetí ze Železného Brodu.

„Za každou firmu či školu vždy uvidíme čtyři modely. Celkem tedy bude na přehlídkovém mole k vidění na sto čtyři modelů. Česká Miss Tereza Chlebovská bude předvádět odpoledne i večer ," doplnila Kateřina Březovská z firmy AG Plus a členka představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie, který akci pořádá.

Mottem letošní módní přehlídky Made in Jablonec 2013 je: „Kreativita bez limitu". „Na rozdíl od minulosti jsme tuto přehlídku pojali čistě regionálně," poznamenala Březovská. Pro designéry jabloneckých firem je účast otázkou prestiže a předvést chtějí to nejlepší, co dokážou vyrobit. Hodnota některých šperků se pohybuje v řádech desítek tisíc korun.

Tradice z totality

Lednové módní přehlídky bižuterie mají v Jablonci dlouholetou tradici, ještě v hluboké totalitě je začal organizovat ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury), později jejich organizaci převzal koncern Jablonecká bižuterie. Po jeho rozpadu začala přehlídky pořádat bižuterní společnost Jablonex.

Před pěti lety se ale přehlídka pod její záštitou uskutečnila naposledy. Pak se sklářský gigant rozpadl a organizaci převzal Svaz výrobců skla a bižuterie s jabloneckým Eurocentrem a místním Muzeem skla a bižuterie.

„V minulosti šlo většinou o autorské přehlídky, kde bylo kolem šedesáti modelů," řekl předseda představenstva svazu Pavel Kopáček, který přehlídky organizoval už v Jablonexu.

V minulosti tak modely pro přehlídku navrhovali designéři takových zvučných jmen jako Beata Rajská, Taťána Kovaříková, Natali Ruden, Josef Ťapťuch nebo Martina Nevařilová. Bižuterní výrobci ale chtěli, aby bižuterie dostala víc prostoru a nebyla jen doplňkem šatů od známých návrhářů. Proto je letos část kolekce tvořena komerčními šaty a prádlem, které doplňují designéři bižuterií, část šatů budou ale autoři navrhovat už pro konkrétní šperk.

Bižuterní průmysl patří na Jablonecku k nosným oborům, podle odhadu bižuterního svazu zaměstnává kolem 7000 až 8000 lidí. V posledních letech se ale tradiční česká bižuterie musí stále více vyrovnávat s lacinou konkurencí z asijských zemí.

Především propagace

Tradiční přehlídka je akcí, která má podle Kopáčka pomoci kvalitní jabloneckou bižuterii propagovat. Má také ukázat, že ani rozpad skupiny Jablonex neznamenal konec české bižuterní výroby.

Na Jablonecku dnes působí podle odhadů zhruba stovka bižuterních firem a malých či větších živnostníků. „Dokonce vznikají nové firmy," poznamenal Kopáček.