S nižší cenou již přišel třeba řetězec Lidl. „Podařilo se nám vyjednat s dodavateli másla nové obchodní podmínky,“ uvedla jeho mluvčí Zuzana Holá. Cenu většiny druhů másla snížili z 59,90 koruny o desetikorunu, nejlevnější máslo zde přijde na necelých 45 korun.

Možné snížení ceny nevylučuje ani Billa. „V případě, že naši dodavatelé cenu sníží, tak na to budeme reagovat stejným způsobem,“ řekla Deníku její mluvčí Dana Bratánková.

Sport na obrazovce v pobočce sázkové kanceláře Fortuna v mosteckém Tescu.
Kolik zaplatíme za kostku másla? Už si můžete i vsadit

Také e-shopy si nyní drží cenu kostky másla těsně pod 60 korunami. Nejdražší  pak iTesco, rohlík.cz a košík.cz nabízejí za 64,90 koruny. Rohlík.cz až do dneška inzeruje nejlevnější máslo jen za 39,90 koruny.

„Důvodů pro stabilizaci či pokles ceny másla je dostatek,“ řekla Deníku mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. „Cena smetany, jejíž výše je jedním z důvodů vysoké ceny másla, začíná na evropském trhu pozvolna klesat. Rovněž se uklidňuje hysterie kolem vysokých cen,“ vysvětlila.

„Troufám si tvrdit, že ho bude dost a že jeho cena se do Vánoc bude pohybovat okolo té výše, v jaké je dneska,“ uvedl v České televizi prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

„Reálnou cenu másla s ohledem na to, co se v tuto chvíli platí za mléko, vidím v rozmezí 43 až 45 korun,“ sdělil Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Kolik stojí kostka másla?Zdroj: DENÍK

Důvodů je více. Na podzim a v zimě přirozeně kravám v mléce podíl tuku stoupá. Rovněž farmáři motivovaní vyšší cenou zvyšují výrobu mléka a jeho dodávky. Nedostatku se přestali bát i samotní spotřebitelé. Ještě nedávno máslo v obchodech skupovali ve velkém. „Buď ho již mají dost v mrazácích, nebo někdo v době vysoké ceny přešel na alternativy – buď na margarín, nebo na roztíratelný tuk,“ míní Kopáček.

Známý mostecký trhovec Vlastimil Kohout prodává na trhu v Mostě levné polské máslo
Levné polské máslo jde na dračku, úspěch má i dražší od sedláků

Podle jeho informací na změnu reagují také některé menší obchody. „Někteří maloobchodníci ve snaze mít před svými konkurenty  výhodu jdou v akcích už na cenu i 39,90 koruny,“ konstatoval Kopáček.

Přitom vývoj ceny másla v příštím roce zůstává i pro odborníky velkou neznámou. „Vzhledem k tomu, že na cenu živočišných produktů má vliv velké množství faktorů a my se pohybujeme na globálním trhu, nelze v tuto chvíli říci, zda bude v příštím roce dostatek mléka,“ uvedla Večeřová.

Roli přitom může hrát i výkyv produkce mléka na Novém Zélandě, který patří k předním exportérům. 

Prodejce nabízel margarín 2. října už bez označení „máslo“. Výrobek obsahoval pouze 10 procent mléčného tuku.
Trhovci v Mostě porušili zákon. Margarín prodávali jako máslo